Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Muslimska protester mot Norge efter koranbränning

En gruppering vid namn Sian (Stoppa islamiseringen av Norge) försökte nyligen genomföra en koranbränning. I den muslimska världen har det lett till starka protester och den norska flaggan har bränts på gatorna. Från officiellt håll har Norge främst betonat att det är fel att håna religion. Men var är försvaret för yttrandefriheten? undrar norske chefredaktören Vebjörn Selbekk.

Nyheter · Publicerad 16:50, 29 nov 2019

”Ett av världens mest ofria länder vill lära oss om yttrandefrihet och blasfemi”, skriver Vebjörn Selbekk, chefredaktör för norska Dagen, i en debattartikel i Verdens gang (VG).

Han är starkt kritisk till hur Norge från officiellt håll hanterat de islamistiska reaktionerna i främst Pakistan på ett försök till att bränna Koranen i norska Kristiansand.

Flera aggressiva demonstrationer mot Norge har hållits i muslimvärlden sedan aktionen blivit känd, detta trots att den utfördes av den lilla gruppen Sian och att tilltaget stoppades av polis.

Bland annat har demonstranter bränt den norska och den amerikanska flaggan och menat att man hånar Muhammed och Koranen. Utrikesdepartementet i Oslo har enligt NRK tagit avstånd från alla ”aktörer som provocerar och hetsar varandra med respektlösa handlingar”.

”Vi respekterar alla religioner, och vi respekterar yttrandefriheten”, har statsminister Erna Solberg bland annat skrivit på Twitter.

Norges ambassadör i Pakistan kallades upp för ett möte och ska då ha beklagat försöket att bränna Koranen och sagt att man tar skarpt avstånd från sådana handlingar.

Även företag som Telenor har hamnat i hetluften och gått ut på sociala medier med budskapet att man fördömer respektlösa aktioner mot religion.

”Den norska regeringen tassar för närvarande i filttofflor i den internationella offentliga debatten, rädd att trampa till och med de mest repressiva regimer på tårna”, skriver Vebjörn Selbekk i VG.

Han påpekar att Pakistan är ett land med några av världens strängaste blasfemilagar och som tills nyligen höll den kristna kvinnan Asia Bibi fängslad med hot om dödsstraff för ett påstått uttalande där hon lyft fram Jesus före Muhammed.

”Det officiella norska fördömandet av en religionskritisk yttring som är laglig i Norge, sker alltså mot ett land som själva har dödsstraff för blasfemi”, skriver Selbekk.

Han betonar också att det inte är Sian­grupperingen och deras aktion som bör stödjas, utan de grundläggande demokratiska friheterna.

”Speciellt när de utmanas av mörka krafter och mörka regimer.”

Det officiella norska fördömandet av en religionskritisk yttring som är laglig i Norge, sker alltså mot ett land som själva har dödsstraff för blasfemi.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...