Antje Jackelén har bjudit in till en konferens som betonar interreligiöst samarbete som ett uttryck för kristen tro och en förutsättning för fred.
Ett återkommande inslag i konferensen, som erbjudit ett 50-tal programpunkter dit människor välkomnats att delta via Zoom, har varit lunchbön enligt judisk, kristen eller muslimsk tradition.
Andra inslag har bland annat varit seminarium om migration, hbtq, fred, integration och diakoni. Före detta ärkebiskopen KG Hammar deltog i ett samtal med imamen Awad Olwan om källor till frid och fred i olika traditioner.
På flera sätt märks det, i programmet, att konferensen är mångreligiös. Det finns exempelvis ett seminarium om ”Guds hus”, som är ett projekt i Nacka där kyrka och moské ska inrymmas i en och samma byggnad.
Tittar man på det omfattande programmet kan man dock se att den kristna trons kärna, Jesus, inte är i stort fokus. Av de 59 programpunkterna är det endast en som har ett Jesus-tema. Och det handlar inte om Jesus som enda vägen till Gud, utan om att följa Jesus i en värld full av konflikter.
”A Week of Neighbours” har mött en del kritik, vilket Världen idag tidigare berättat om. Skribenten Johan Westerholm har uppmärksammat närvaron av ”kända radikala organisationer som ingår i Muslimska brödraskapets nätverkskluster”. En av dem som medverkat i ärkebiskopens konferens är Mehmet Kaplan, tidigare statsråd som avgick 2006 efter avslöjande om att han haft samröre med de islamistiska organisationerna Grå vargarna och Milli Görus.
I ett svar till Världen idag avvisade Svenska kyrkan kritiken med att de medverkande muslimska organisationerna själva tillbakavisar det påstådda samröret med Muslimska brödraskapet.
Världen idag har frågat ärkebiskop Antje Jackelén om varför konferensen saknat seminarier om Jesus som enda vägen till gemenskap med Gud. Ärkebiskopens pressekreterare hänvisar i sitt svar till seminariet om att följa Jesus i en värld full av konflikter samt till ett annat seminarium som berör ärkebiskopens fastebok med Fazeela Selberg Zaib, engagerad i frågor som rör antirasism och muslimska kvinnors deltagande i det offentliga rummet, som en av författarna.
Under torsdagen avslutas konferensen, som startade i söndags, med en 90 minuter lång livesändning med gäster, artistframträdanden, filmer och vittnesbörd från olika platser i Europa. Livesändningen leds av kände tv-programledaren Thabo Motsieloa.