Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Musk: Myndigheter ville stoppa 250 000 Twitterkonton

Begränsning av rysk propaganda omvandlades till krav på att inskränka hundratusentals människors yttrandefrihet. Det avslöjar Elon Musk med nya Twitterfiler.

”USA:s regeringsorgan krävde avstängning av 250 000 konton”, skriver Musk.

Nyheter · Publicerad 14:00, 20 jan 2023

Teslagrundaren samt Twitters nuvarande ägare Elon Musk fortsätter, med hjälp av ett antal journalister, att avslöja hur myndighetsutövare utövat påtryckning i syfte att stänga ner konton vars uttryckta åsikter man ogillat. Exempelvis har Twitteranvändare som ifrågasatt vedertagna strategier för att motverka smittspridning av covid-19 ansetts ha ”fel” åsikter.

Nyligen berättade journalisten Matt Taibbi att man från amerikanskt myndighetshåll krävt att Twitter skulle förbjuda hundratusentals konton.

”USA:s regeringsorgan har krävt avstängning av 250 000 konton, inklusive journalisters och kanadensiska tjänstemäns”, skriver Elon Musk själv i en tweet.

Taibbi tar upp den så kal­lade GEC-rapporten som visar hur Twitter fått en ”häpnadsväckande mängd” förfrågningar från amerikanska tjänstemän som bad om att personer skulle förbjudas från användning av den sociala plattformen. Det som tidigare setts som ambition om att begränsa desinformation från Ryssland förvandlades till en aktion i syfte att stänga ner omkring 250 000 konton som tillhörde bland andra kanadensiska tjänstemän och journalister.

En före detta CIA-anställd, som senare arbetade på Twitter, vittnar om myndigheters ökade inflytande över plattformen.

De dagar då Twitter kunde säga nej till allvarliga förfrågningar om att stänga ner konton var över, uppges den före detta CIA-medarbetaren säga.

Många applåderar granskningen av Twitterfilerna.

”Den visar hur Twitter kapitulerade för påtryckningar från regeringen plus medskyldiga medier samt akademiska aktörer”, skriver juristen och författaren Robert F Kennedy Jr i ett svar till Elon Musk.

Andra är mer skeptiska.

”Kommer du att släppa listan över alla 250 000 avstängda konton samt vilka myndigheter som krävde avstängning av respektive konto? Alla anklagade borde få bemöta”, skriver en person i ett svar på Musks tweet.

Den visar hur Twitter kapitulerade för påtryckningar från regeringen ...

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00