Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

MP vill påverka familjer att välja skola i utsatta områden

Miljöpartiet vill genom gruppmöten få fler svensktalande föräldrar att ta ansvar för att motverka segregationen i samhället genom att välja en skola i ett utsatt område för sina barn. Förslaget möter starka reaktioner.

”Sluta upp att göra barn till testpiloter”, skriver M-politikern Mattias Tykesson på Twitter.

Nyheter · Publicerad 20:00, 1 feb 2022

Det är i en intervju i Göteborgs-Posten som Karin Pleijel, gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg, lanserar tanken att låta skolbarn ta ett ansvar för att vända utvecklingen i utsatta områden.

Idén är att aktivt uppmuntra familjer med svenska som modersmål att placera sina barn i skolor i Göteborgs segregerade områden.

– Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen? Och vad kan jag göra åt det? En förälder i dag kanske tänker – oj, det är bara mitt barn som har svenska som modersmål om jag väljer den här skolan, säger Karin Pleijel till GP och fortsätter:

– Men om man i stället samlar föräldrar i grupp, och aktivt stimulerar dem att göra ett gemensamt val som gynnar integration, då blir de inte lika oroliga.

Om barn från olika områden blandas med varandra i större utsträckning skulle det gynna alla, tror Karin Pleijel.

Miljöpartiets utspel har fått stor spridning på sociala medier och många är kritiska till att politiker ska påverka familjer i sitt skolval.

”Sluta upp att göra barn till testpiloter. Barn och föräldrar skall själva få välja och bestämma. Inte Miljöpartiet”, menar Mattias Tykesson, politiker för Moderaterna i Göteborg.

Lydia Wålsten på tankesmedjan Timbro beskriver på Twitter förslaget som ”en reformguide till att åka ur riksdagen”.

”Det Miljöpartiets förslag innebär rent konkret är att barn ska användas som verktyg för att (potentiellt) städa upp konsekvenserna av partiets egna migrations- och integrationspolitik”, skriver KDU-politikern Emil Moghaddam i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Andra menar att miljöpartisterna själva borde välja att sätta sina barn i skolor i utsatta områden.

MP i Göteborg är dock kritiska till hur GP ”vinklat” intervjun och skriver på sin Facebooksida att artikeln kan ge intrycket att man vill lägga över ansvaret för skolsegregationen på föräldrar och barn.

”Det vill vi naturligtvis inte. Föräldrar ska välja den skola som de anser vara bäst för sitt barn.”

Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen?

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00