Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

I en frågestund i riksdagen verkade vice statsminister Isabella Lövin inte känna till att utredningen om konfessionella skolor redan är klar. Bilden är från riksdagsdebatten den 15 januari. Foto: Janerik Henriksson/TT

MP-ledare sågas efter tabben i riksdagen

När Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, under en frågestund i riksdagen nyligen ombads ge svar om regeringens syn på konfessionella skolor, hänvisade hon till en kommande utredning. Problemet är att utredningen redan har presenterats. ”Magplask”, tycker Gudrun Brunegård (KD) som ställde frågan.

Nyheter · Publicerad 22:00, 20 jan 2020

Gudrun Brunegård hänvisade i sin fråga till Lövin direkt till den utredning om etablerings­stopp för konfessionella friskolor som överlämnades till utbildningsminister Anna Ekström (S) för två veckor sedan. Utredningen uppmärksammades i alla stora medier och ledde till intensiv debatt.

Men när Lövin fick frågan om regeringen nu skulle gå vidare med en lag eller en förordning blev det fel.

”Regeringen har … gett en utredning i uppdrag att lämna förslag som krävs för att ett stopp för nya religiösa friskolor ska kunna införas. Utredningens förslag ska presenteras i december i år”, sade Lövin.

”Vi inväntar helt enkelt den utredning som är tillsatt.”

Att Lövin inte verkade känna till att utredningen redan lagts fram väcker reaktioner.

”Ministern läste innantill ur ett övergripande, ej uppdaterat standardsvar, och hänvisade till en utredning 'som ska bli klar i december'”, skriver Gudrun Brunegård på Facebook om det märkliga svaret.

”Så oengagerad är alltså vice statsministern tillika Miljöpartiets språkrör i en fråga som dominerat både kristen press och nationella medier den senaste tiden. Hon lyssnade inte ens på frågan, för då hade hon insett att utredningen överlämnades i förra veckan. Jag är djupt besviken!” fortsätter hon.

Även andra kristdemokrater fyller på med kritik i kommentarsfältet.

”Nonchalant”, menar Tuve Skånberg.

”Pinsamt dåligt av ministern”, skriver Acko Ankarberg Johansson.

Jakob Lundgren är Isabella Lövins pressekreterare och han säger till Världen idag att han inte tycker att det är så mycket att orda om.

– Det blev fel där helt enkelt, säger han om Lövins svar.

Så oengagerad är alltså vice statsministern tillika Miljö- partiets språkrör i en fråga som dominerat både kristen press och nationella medier den senaste tiden.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00