Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Motståndare till kristendomen – har nu kommit till tro

För 1,5 år sedan var Mohammed Al Gaff djupt skeptisk till kristendomen och Merzek Botros kyrka i Sundbyberg. En dröm skulle dock förändra allt. I dag har han och hans fru tagit emot Jesus och deltar för första gången i en kristen konferens.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 aug 2017

– Vi har gått igenom mycket svåra saker i vårt hemland Irak. Vi var sunnimuslimer och blev gripna av en islamistgrupp, berättar 26-åriga Aanam Al Gaff som tillsammans med sin man Mohammed deltar i den arabiska sommarkonferensen på Ekerö.

Aanam, Mohammed och deras lilla dotter Dima flydde, hamnade i Sverige och kom i kontakt med Merzek Botros och hans arbete bland flyktingar i Stockholm.

Trots att Aanam kände en frid då de var i Merzeks kyrka, den arabisktalande församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, var Mohammed djupt skeptisk till kyrkan och dess verksamhet bland asylsökande. Han var övertygad om att islam var den rätta religionen, och kunde inte förstå att andra muslimer började tro på det som Merzek Botros predikade.

När 21 flyktingar döptes i Centrumkyrkan i januari 2016 stod paret Al Gaff i lokalen och studerade skeptiskt allt.

Parets illvilja mot kyrkans verksamhet skulle dock få ett slut. Plötsligt blev de förflyttade – till Kiruna – och Merzek Botros hörde inget från paret på ett år.

– Jag mådde jättedåligt. En tid lades jag in på sjukhus, berättar Aanam med tårar i ögonen.

Så en natt, när Aanam var hemma på asylboendet, hade hon en dröm. Hon drömde att hon och Mohammed var i ett mörkt rum och grät. Plötsligt kom Merzek Botros till dem. Han var klädd i vitt, tog dem i händerna och ledde dem till en dörr. Merzek öppnade dörren, och på andra sidan fanns ett ljust rum.

– Det var som om han visade den rätta vägen, säger Aanam.

När hon vaknade kände hon en obeskrivlig frid och bestämde sig för att följa Jesus.
Mohammed märkte på en gång att något hade hänt med hans hustru.

– Det var som om hela huset var fullt av glädje. När hon berättade om drömmen kände jag ett ljus komma till mitt hjärta, berättar Mohammed, som även han bestämde sig för att följa Jesus.

Kort därefter ringde Mohammed till en förvånad Merzek Botros. Mohammed förklarade vem han var och berättade vilken motståndare han hade varit till Merzeks kyrka. De bad på telefon och Merzek såg till att paret fick en Bibel samt höll kontinuerlig kontakt med dem.

Livet i Kiruna är fortfarande svårt – paret kan ingen svenska och har ingen församling att gå till. De har fått avslag på sin asylansökan, och har överklagat.

– Vi har ingen som tar hand om oss eller hjälper oss, säger Aanam.

Men genom sin tro upplever de ändå en frid i familjen.

Nu har de åkt den långa vägen från Kiruna till Ekerö för att vara med på sin första kristna konferens.

– Det här är någonting nytt för oss. Vi känner glädje över att vara här. När vi bad i morse kände jag en fullständig frid i mitt hjärta, säger Aanam.

I lördags döptes de, tillsammans med sju andra före detta muslimer, av Merzek i Mälaren.

– Vi hade ingen utväg, men fann Jesus. Han var som en dörr som öppnades, säger Mohammed.

När hon berättade om drömmen kände jag ett ljus komma till mitt hjärta

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier