Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Motståndare till kristendomen – har nu kommit till tro

För 1,5 år sedan var Mohammed Al Gaff djupt skeptisk till kristendomen och Merzek Botros kyrka i Sundbyberg. En dröm skulle dock förändra allt. I dag har han och hans fru tagit emot Jesus och deltar för första gången i en kristen konferens.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 aug 2017

– Vi har gått igenom mycket svåra saker i vårt hemland Irak. Vi var sunnimuslimer och blev gripna av en islamistgrupp, berättar 26-åriga Aanam Al Gaff som tillsammans med sin man Mohammed deltar i den arabiska sommarkonferensen på Ekerö.

Aanam, Mohammed och deras lilla dotter Dima flydde, hamnade i Sverige och kom i kontakt med Merzek Botros och hans arbete bland flyktingar i Stockholm.

Trots att Aanam kände en frid då de var i Merzeks kyrka, den arabisktalande församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, var Mohammed djupt skeptisk till kyrkan och dess verksamhet bland asylsökande. Han var övertygad om att islam var den rätta religionen, och kunde inte förstå att andra muslimer började tro på det som Merzek Botros predikade.

När 21 flyktingar döptes i Centrumkyrkan i januari 2016 stod paret Al Gaff i lokalen och studerade skeptiskt allt.

Parets illvilja mot kyrkans verksamhet skulle dock få ett slut. Plötsligt blev de förflyttade – till Kiruna – och Merzek Botros hörde inget från paret på ett år.

– Jag mådde jättedåligt. En tid lades jag in på sjukhus, berättar Aanam med tårar i ögonen.

Så en natt, när Aanam var hemma på asylboendet, hade hon en dröm. Hon drömde att hon och Mohammed var i ett mörkt rum och grät. Plötsligt kom Merzek Botros till dem. Han var klädd i vitt, tog dem i händerna och ledde dem till en dörr. Merzek öppnade dörren, och på andra sidan fanns ett ljust rum.

– Det var som om han visade den rätta vägen, säger Aanam.

När hon vaknade kände hon en obeskrivlig frid och bestämde sig för att följa Jesus.
Mohammed märkte på en gång att något hade hänt med hans hustru.

– Det var som om hela huset var fullt av glädje. När hon berättade om drömmen kände jag ett ljus komma till mitt hjärta, berättar Mohammed, som även han bestämde sig för att följa Jesus.

Kort därefter ringde Mohammed till en förvånad Merzek Botros. Mohammed förklarade vem han var och berättade vilken motståndare han hade varit till Merzeks kyrka. De bad på telefon och Merzek såg till att paret fick en Bibel samt höll kontinuerlig kontakt med dem.

Livet i Kiruna är fortfarande svårt – paret kan ingen svenska och har ingen församling att gå till. De har fått avslag på sin asylansökan, och har överklagat.

– Vi har ingen som tar hand om oss eller hjälper oss, säger Aanam.

Men genom sin tro upplever de ändå en frid i familjen.

Nu har de åkt den långa vägen från Kiruna till Ekerö för att vara med på sin första kristna konferens.

– Det här är någonting nytt för oss. Vi känner glädje över att vara här. När vi bad i morse kände jag en fullständig frid i mitt hjärta, säger Aanam.

I lördags döptes de, tillsammans med sju andra före detta muslimer, av Merzek i Mälaren.

– Vi hade ingen utväg, men fann Jesus. Han var som en dörr som öppnades, säger Mohammed.

När hon berättade om drömmen kände jag ett ljus komma till mitt hjärta

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00