Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Ett finskt föräldrapar stod maktlöst då deras minderåriga dotter ville genomgå könsförändrande behandling. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Motsatte sig dotterns könsbyte – förlorade vårdnaden

Ett finskt föräldrapar förlorade vårdnaden om sin minderåriga dotter då de inte ville att hon skulle påbörja hormonbehandling för att ”byta kön”. Det skriver Svenska Yle. I vilket land detta skedde är oklart, eftersom tv-bolaget endast uppger att familjen bor ”i ett annat EU-land”.

Nyheter · Publicerad 06:00, 12 dec 2019

Världen idag har vid flera tillfällen rapporterat om den dramatiska ökningen av diagnosen könsdysfori bland tonårstjejer. Nu har ett finskt föräldrapar förlorat vårdnaden om sin dotter på grund av att de motsatte sig den hormonbehandling hon ville påbörja för att ”byta kön”.

Föräldrarna berättar för Svenska Yle att det hela började då familjen flyttade utomlands och den då 15 år gamla dottern sade att hon är en pojke född i fel kropp.  

– Hon sade att hon ville börja hormonbehandling genast och senare operera bort brösten, berättar mamman.

Enligt föräldrarna kom dotterns tankar på könsbyte plötsligt – efter att hon börjat umgås med nya kompisar.

Föräldrarna försökte lugna sin dotter och påpekade att det inte är någon lätt process att byta kön, men dottern gav inte med sig.

Ett par veckor senare uppsökte polisen familjen då en kompis till dottern hade gjort en anmälan, och därefter omhändertogs dottern.  

I dag vet föräldrarna inte var hon är placerad, och de har heller inte kontaktuppgifter till henne. De vet dock att hon numera använder ett pojknamn och att hon har påbörjat den könsförändrande behandlingen.

– Det är klart att det kändes illa att ens egen dotter gör så här, men det värsta var att myndigheterna gick med på det. Vi var naiva och trodde att läkarna och myndigheterna skulle vara vettiga. Det var ett stort misstag, säger pappan till Svenska Yle.

Familjen har valt att vara anonym och det framgår inte heller i vilket land de bor, mer än att det är ett EU-land där lagarna ser ut ungefär som i Finland.

Överläkaren Riittakerttu Kaltiala, verksam vid transpolikliniken för unga vid Tammerfors universitetssjukhus, säger till Svenska Yle att finska myndigheter knappast skulle ha agerat på samma sätt som man gjort i detta EU-land.

– Vi ser många fall där unga biologiska flickor ganska plötsligt börjat identifiera sig med det motsatta könet och hoppas att en könskorrigering ska vara lösningen på deras problem, säger hon till det finska public service-bolaget.

Hon påpekar att könsförändrande behandling i många fall inte är rätt hjälp för de unga tjejerna.  

– Många är sköra och deras identitet och personlighet är inte fullt utvecklad än, säger hon.

Hon sade att hon ville börja hormonbehandling genast och senare operera bort brösten.

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37