Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Möte mellan KD och Sveriges Radio på tjänstemannanivå

Radio Sweden, som är Sveriges Radios internationella gren, felciterade den kristdemokratiska partiledaren Ebba Busch, något som bland annat berodde på slarv och stress, menar redaktionschefen.

På onsdagen mötte KD representanter från Sveriges Radio ”på tjänstemannanivå”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 12 maj 2022

Kristdemokraterna har tidigare sagt sig överväga en bojkott av SR:s valintervjuer på partiledarnivå om SR inte går med på ett möte om felciteringen – vilket Ekots ansvarige utgivare och chef Klas Wolf-Watz sagt nej till.

Nu har ett möte ändå blivit av, men det berörde inte publicistiska frågor.

Klas Wolf-Watz och Radio Swedens redaktionschef Gaby Katz gav under tisdagen sin version av vad som orsakade felciteringen i ett blogginlägg på  SR:s sajt.

– I vissa fall har rutinerna inte följts, vissa rutiner har varit otydliga och stress har varit en faktor i det hela. Plus att vi har interna diskussioner kring vilka översättningar vi ska använda, hur vi ska översätta olika begrepp, säger Gaby Katz till SR.

Claes Bertilsson, presschef på SR, sade inför mötet att man därmed har rett ut den publicistiska hanteringen av ärendet och att mötet med KD handlar om andra frågor.

– Det kan finnas frågor kvar som rör annat än publicistiken. Eftersom vi hade den kopplingen tog vi kontakt och sade att om det finns den typen av frågor efter att det här är klart kan vi ställa upp på ett möte, säger Claes Bertilsson.

Han säger vidare att det ”inte är så konstigt” att Ekochefen inte tar ett möte med en politiker efter en publicering, och att det här mötet inte kommer att påverka Ekots publicistik.

– Nej, det gör det inte. För den enda personen som bestämmer vad som ska publiceras i Ekot är den ansvarige utgivaren för Ekot, det bestämmer inte våra tjänstemän.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10