Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sjungande sångmus (Scotinomys teguina). Foto: NYU/TT

Möss och människor kommunicerar på samma sätt

Små möss från Mellanamerika kan avslöja hur vi människor konverserar med varandra. Mössen kommunicerar med en typ av sång. Nu har forskare funnit nervbanor i hjärnan som styr sången. Sannolikt är det samma nervbanor hos oss själva som gör att vi kan föra en snabb dialog.

Nyheter · Publicerad 11:10, 4 mar 2019

De sjungande mössen tillhör släktet Scotinomys med två arter vars utbredning sträcker sig från sydligaste Mexiko till norra Panama.

Deras sång är oerhört komplex och omfattar ett hundratal olika högfrekventa toner.

De utmanar rivaler genom att duellera med sången, en form av duetter där mössen avlöser varandra i hög takt och där sången hos varje mus hela tiden förändras som svar på sången från motståndarna.

Forskarna, som har letts av neurologen Michael Long vid New York University i USA, noterar att mössens sätt att duellera liknar en snabb konversation mellan människor.

Long och hans kolleger, som redovisar sina rön i Science, fann att sången styrs av nervbanor i motoriska hjärnbarken. Några av dessa kontrollerar musklerna som är nödvändiga för att kunna producera de olika tonerna i sången. Andra styr den snabba växlingen mellan tonerna.

Sannolikt fungerar det på samma sätt hos oss själva när vi konverserar med varandra. Forskarna tror att resultatet kan hjälpa oss att förstå vad det är som händer i hjärnan när något går fel och vi inte längre kan föra dialog, exempelvis vid autism eller stroke.

Sångmöss

Sångmössen omfattar två arter: Scotinomys teguina, utbredd från södra Mexiko till Panama, och Scotinomys xerampelinus, med utbredning i Costa Rica och Panama.

Båda arterna är små med en vikt på 12 till 15 gram. De finns främst i molnskogar på 3 000 meters höjd över havet. Födan består i huvudsak av insekter.

Källa: Walker´s Mammals of the World

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.