Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Moskébeslut kan förvärra för Turkiets kristna

Den tidigare kyrkan Hagia Sofia blir en moské. Beskedet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar nu om bland såväl kristna som makthavare världen över.

”Jag förväntar mig att EU, inklusive Sveriges utrikesminister Ann Linde, reagerar skarpt mot president Erdogans övertramp”, skriver KD:s partiledare Ebba Busch.

Nyheter · Publicerad 14:47, 13 jul 2020

Den välkända byggnaden var ursprungligen en östortodox katedral i nära 900 år innan den omvandlades till moské och tillfördes minareter. Byggnaden sekulariserades och öppnades som museum 1934 under turkiska republikens landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Erdogans besked kom under fredagen och redan samma dag hördes böneutrop från Hagia Sofia.

– Med guds vilja ska vi genomföra fredagsbön tillsammans den 24 juli och återöppna Hagia Sofia för tillbedjan, sade Erdogan i ett tv-sänt tal till nationen.

Nyheten har överraskat många, men faktum är att den juridiska processen för en omvandling till moské pågått sedan 2005, skriver turkisk media. Islamister i landet har länge drivit frågan medan sekulära turkar motsatt sig förslaget.

I omvärlden växer nu oron över utvecklingen i Turkiet och moskébeskedet beskrivs som en skymf mot den ortodoxa kyrkan. Rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, har sagt att omvandlingen till moské kan ”vända miljoner kristna runt om i världen mot islam”.

Syrisk ortodoxa kyrkans ungdomsförbund skriver i ett inlägg att omvandlingen till moské är ett hot mot kristendomen i Turkiet och de manar utrikesminister Ann Linde (S) att fördöma beslutet.

Grekland kallar det turkiska beslutet är en ”öppen provokation mot den civiliserade världen”. FN-organet Unesco har varnat Turkiet och väckt frågan om Hagia Sofia nu kan bli kvar som världsarv. Också USA, EU, Kyrkornas världsråd och Vatikanen har kritiserat Erdogans vägval.

Katolska kyrkans ledare, påve Franciskus, sade i helgen att Hagia Sofias omvandling till moské smärtar honom mycket.

Världen idag har dessutom tidigare berättat att före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt kritiserat planerna. Nu kräver många att också den svenska regeringen höjer sin röst.

Aktivisten och journalisten Nuri Kino frågar sig varför inte svenska makthavare nu tydligare fördömer Erdogans ”onda, omoraliska och olagliga agerande”.

Ebba Busch (KD) beskriver beslutet som ett nytt schackdrag av Erdogan mot islamiseringen av Turkiet.

”I och med detta markerar Turkiet ytterligare avstånd mot Väst och fortsatt politisering av såväl religion som kulturhistoria”, skriver hon på Facebook.

Merzek Botros, pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan, Sundbyberg, menar att såväl kristenheten globalt som världens makthavare måste ta Erdogans beslut som en varning.

– Erdogan vill försöka bli större i arabvärlden, han har varit involverad i Syrien, i Kurdistan och skickat militär till Libyen. Han vill ha tillbaka det gamla osmanska riket, det är dags att världen vaknar och står emot detta.

Han påminner om det turkiska folkmordet på kristna grupper 1915 och menar att beslutet om Hagia Sofia pekar på en ännu svårare situation för kristna i Turkiet.

– Det blir som ett meddelande att kristna inte har rättigheter i landet, att de ska flytta därifrån. Jag har hört vittnesmål om att man inte får bära kors på vissa platser i landet. Vi måste nu vara de turkiska kristnas röst, säger Merzek Botros.

Det blir som ett meddelande att kristna inte har rättigheter i landet, att de ska flytta därifrån.

Hagia Sofia

Hagia Sofia uppfördes 532–537 i Konstantinopel, nuvarande Istanbul. Den ikoniska basilikan ligger i Istanbuls europeiska del, några hundra meter från bosporen och ses som den bysantiska arkitekturens mästerverk och var kristenhetens främsta kyrkobyggnad.

Kyrkan konverterades till moské efter den turkiska erövringen av Konstantinopel 1453. Byggnaden omvandlades 1934 sedan till museum under Kemal Atatürks styre. Den togs upp på Unescos världsarvslista 1985.

Källor: NE, AFP (TT/VID)

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...