Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Mormonledare sökte sanningen – fann Jesus

Hans Mattsson var en av Mormonkyrkans högsta ledare i Europa. Men när han insåg att det fanns frågor som inte fick ställas inom rörelsen började han tvivla på läran. I dag har han lämnat rörelsen, blivit kristen och skrivit en bok om livsresan.

Nyheter · Publicerad 13:57, 16 mar 2018

För de flesta människor i Sverige säger namnet Hans Mattsson inte särskilt mycket. Men i mormonkretsar är 67-åringen från Göteborg väl känd. Han var under många år, som förste svensk, nämligen en av mormonrörelsens högsta ledare i Europa.

– Jag är tredje generationens mormon. Det var min farfar som var den förste i min familj att acceptera mormonism som den sanna religionen, berättar Hans Mattsson.

När Hans som 23-åring träffade en ung kvinna vid namn Birgitta var det självklart att hon skulle behöva konvertera för att det skulle kunna bli en relation. Birgitta hade inget förhållande till Mormonkyrkan, men med hjälp av en dos förälskelse och en andlig upplevelse var hon snart en del av rörelsen och familjen Mattsson.

– Jag började älska kyrkan. Det var en stor, kärleksfull samhörighet och det fanns ett svar på allting. Så länge man inte hade några frågor var det enkelt, berättar hon.

Hans steg i graderna inom Mormonkyrkan och år 2000 blev han en del av ”områdesauktoritet 70” i Europa, det vill säga den grupp som är underställd de tolv personer som inom rörelsen kallas apostlar och har ”ansvar för hela världen”. På uppdrag av ”apostlarna” reste Hans runt i olika länder för att undervisa, träna ledare, tillsätta nya ledare och övervaka missionärsverksamheten.

– Målet för varje mormon är att föra andra till den sanna tron, förklarar han.

Det var en slitsam tid, men Hans kände ändå en tillfredsställelse eftersom han trodde att han tjänade kyrkan, och därmed Gud.

Med resorna följde också något som Hans inte hade räknat med: Han fick alla möjliga frågor från medlemmar som han träffade. De undrade om det stämde att Joseph Smith gifte sig med 14-åringar, vem som egentligen skrev ”Abrahams bok” och varför Mormons bok har ändrats om den nu från första början var inspirerad av Gud.

Hans kunde inte svara, så han gick själv med frågorna till en av apostlarna.

Aposteln sade att han hade ett manus till en bok som skulle svara just på de frågorna, vilket gjorde Hans lugn. Men när Hans vän en tid senare frågade aposteln ”Hur går det med den där boken?” och fick svaret: ”Sådana frågor ställer man inte till en apostel” hände något med Hans.

– Jag är en sanningssökare. Jag är inte rädd för sanningen. Är något sant så tål det att granskas, säger han.

Hans började nu själv söka efter svaren och han beskriver det som att en helt ny värld öppnades för honom.

– Det kändes som om jag hade gått och varit törstig 40 dagar i öknen som Jesus, säger han.

Till en början försökte Hans hitta bevis på att det han lärt sig var sant, sedan började han tänka att Mormonkyrkan behövde reformeras, och slutligen började han tvivla på rörelsens lära.

Några år tidigare hade Christina Hanke, Hans ungdomsvän, börjat tvivla på läran och funnit nya perspektiv i Nya testamentet. De två vännerna diskuterade nu sina frågor med varandra – och med andra mormoner.

Det dröjde inte länge förrän Hans fick besök av de lokala ledarna på orten där familjen bodde.

”Du får inte tala med någon om de här tankarna. Inte din fru, inte dina barn, inte någon i kyrkan”, sade ledarna.

Birgitta lyckades ändå förstå vad ledarna hade sagt till hennes make, och tyckte att det hela var konstigt.

– Jag förstod inte: Hur kan man förbjuda någon från att ha tvivel? säger hon.

Även Birgitta började nu söka efter egna svar. 

– Jag började läsa olika böcker. Och mina ögon öppnades fullständigt, säger hon.

Mormonledarna hotade nu med att utesluta Hans ur rörelsen.

”Hans, varför gör du så här mot din kyrka? Varför gör du så här mot din familj? Tänk på din farfar, tänk på dina barnbarn”, sade ledarna.

De kunde dock inte svara på Hans frågor.

– Nej, de bekräftade i princip att vi hade rätt i sak, säger han.

– Alla invändningar avfärdas som ”antimormonpropaganda”, säger Birgitta.

Till slut valde Hans och Birgitta själva att lämna rörelsen. Med det beslutet försvann många av deras vänner, delar av deras släkt och i stort sett hela deras sociala liv.

I dag har deras fem barn också lämnat rörelsen, och Hans och Birgitta har byggt upp ett nytt liv i Spanien.

Hans fick, efter sitt avhopp, många mejl från personer som hade frågor eller själva funderade på att lämna rörelsen. Ännu mer respons fick han efter att New York Times publicerat en artikel om hans livsresa.

– Det handlar om tusentals personer, säger han.

Hans är dessutom med och driver en sluten Facebookgrupp för mormoner som har tvivel på sin tro. Genom denna grupp har omkring 1 000 personer fått stöd, tror Hans.

För att vara ett stöd till dem som börjat tvivla på läran, göra slut på de rykten som florerar kring paret Mattsson i mormonrörelsen, och för att bearbeta sina upplevelser har Hans – tillsammans med Christina Hanke – nu skrivit en bok om sitt liv. Boken, som heter ”Sökte sanning fann tvivel”, släpptes i torsdags och ska nu översättas till engelska.

Enligt Hans och Birgitta är det en trend i världen att allt fler lämnar Mormonkyrkan. Orsaken stavas internet och den information som det för med sig.

– Det går inte att dölja sanningen längre, säger Hans.

Paret ser sig i dag som kristna och finner en stor vila i att inte behöva prestera.

– Gud finner dig där du är. Och han finner dig som du är. Du behöver inte vara en vit framstående man som kan ge mycket tionde för att vara älskad av honom, säger Hans.

Han skulle önska att fler mormoner fann denna frihet.

– Petrus lämnade båten för att gå till Kristus. Mormoner sitter kvar i båten, men jag har valt att göra som Petrus, säger han.

Även om paret Mattsson i dag ser sig som kristna så går de inte till någon församling.

– Jag har blivit för bränd på hierarkier. I nuläget är Jesus nog för mig, säger Hans.

På måndag kommer en intervju med Christina Hanke.

Jag är inte rädd för sanningen. Är något sant så tål det att granskas.
Jag förstod inte: Hur kan man förbjuda någon från att ha tvivel?

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10