Det berättar Roland Nelson, tidigare direktor för Erikshjälpen som under många samarbetade med den modiga rörelsen, bland annat kring olika skolbyggen på Andamanerna.
Och det var dessa långvariga kontakter som ledde till att Erikshjälpen fick uppdraget att med medel från Radiohjälpen bygga upp dessa ö-samhällen som drabbades hårt efter tsunamin 2004. Men Erikshjälpen kom aldrig i kontakt med öns ursprungsbefolkning, den varifrån ett antal personer i förra veckan ska ha skjutit ihjäl John Allen Chau, 27. Detta då han försökte landstiga på en av Andamanernas öar, North Sentinel Island, i syftet att berätta för folket om Jesus, att han älskar dem.
Åtminstone ett liknande försök har gjorts tidigare, i slutet av 1980-talet då det gjordes ansträngningar för att nå den isolerade folkgruppen som lever inne i djungeln på huvudön. Och det var personer i den modiga kristna rörelsen som gick i spetsen.
– De ställde upp en stor filmskärm i skogen och visade en Jesusfilm på den. Samtidigt la man ut kläder och olika förnödenheter, berättar Roland Nelson.
När Erikshjälpen hjälpte till att bygga upp livet på Andamanöarna igen efter tsunamin 2004 fanns ingen tanke på mission. Men visst kom människor till tro, säger en annan av Erikshjälpens medarbetare Berndt Sanfridson till Världen idag.
– De här områdena drabbades av både jordbävningen och de stora flodvågorna, och det kändes oerhört meningsfullt att kunna hjälpa till, säger Berndt Sanfridson, som var stationerad på Andamanerna i fem år.
Erikshjälpen byggde bland annat upp två hela byar för mödrar som mist sina män i tsunamin, åtta skolor och hjälpte framför allt fiskare att få nya båtar och komma igång med sitt arbete igen.
– Det var väldigt få kristna på öarna. Men kyrkan vi samarbetade med hade en levande församling i huvudorten Port Blair och visst kom människor till tro när våra medhjälpare spelade musik och vittnade om helger och kvällar, säger Berndt Sanfridson.
– Men det var inte det primära, utan vi var där för att göra en social insats för de drabbade.
Men Erikshjälpen nådde dock aldrig fram med bistånd till öns ursprungsbefolkning, den som John Allen Chau i förra veckan försökte nå på sin sista färd i jordelivet.