Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sagoläsande dragqueens, det vill säga män som klär ut sig till kvinnor på ett överdrivet sätt, väcker kritik runt om i landet. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Ariel Schalit/AP/TT

”Moralisk skyldighet att stoppa sagostunder med dragqueens”

Budskap om normkritik och sexualitet ska små barn inte behöva ta del av. Det menar en SD-politiker i Kalmar som vill att en sagostund med dragqueens på det lokala biblioteket ska stoppas. Kritiken mot de kontroversiella sagostunderna växer nu, men har också spillt över i både hot och hat.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 nov 2022

Kalmar kommun skulle behöva ett ställningstagande att man inte ska finansiera stötande och utmanande material för barn från två till sju år.

Det menar lokalpolitikern Jonathan Sager (SD) i en intervju med hbtq-tidningen QX.

Bakgrunden till utspelet är ett inplanerat evenemang i slutet av november på Kalmar stadsbibliotek kallat ”Dragqueen Story Hour”. Världen idag har flera gånger tidigare berättat om konceptet där så kallade dragqueens läser hbtq-inspirerade sagor för små barn i en rad kommuner runt om i landet.

”Här har fantasin och sagan inga normer eller gränser”, kan man läsa i Facebookinbjudan.

I en debatt i kommunfullmäktige krävde Jonathan Sager nyligen att den ”motbjudande” sagostunden skulle stoppas och han säger till QX att han mött många gillanden efter sitt utspel.

– Från allmänheten har den varit extremt positiv. Från att jag hade mitt anförande i kommunfullmäktige i går till i dag har jag fått 153 mejl från föräldrar och andra vuxna som är glada för att vi lyfter den här frågan och tar skarp ställning mot eventet. Många blir starkt emotionellt laddade när de hör att dragqueens ska läsa normkritiska sagor till barn i så ung ålder.

Svaret från socialdemokraten och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Maia Dahlberg, blev enligt QX att man ska genomföra samlingen.

– Jag tänker inte stoppa två tillfällen för föräldrar i Kalmar att tillsammans med sina barn få möjlighet att besöka en normkreativ sagostund med två professionella och väldigt omtyckta berättare, som under fem år haft sagostunder runt om i Sverige under devisen att världen får vara precis så olik och kärleksfull som den är, sade hon.

Jonathan Sager anser inte att kommunens resurser ska läggas på dylika event och menar att det är en moralisk skyldighet att stoppa samlingen.

– Normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar ska inte beröra två- till sjuåriga barn. Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar. Inte tänka på sexuella läggningar och normkritik, säger han till QX.

De två som genomför sagostunderna kallar sig Lady Busty och Miss Shameless och är en del av en internationell trend där dragqueens genomför läsning inför små barn. Det uttalade syftet är att öka acceptans och tolerans.

Men på senare tid har allt fler börjat ifrågasätta om det är rätt att offentlig verksamhet bekostar dessa arrangemang. Parallellt med kritiken förekommer dock också grova övertramp i form av hot och hat mot de medverkande.

När sagostunden i helgen arrangeras i Malmö har stadsbiblioteket anlitat extra väktare som en säkerhetsåtgärd. Och i Olofström i Blekinge fick arrangemanget ställas in och i stället visas digitalt till följd av hotfulla meddelanden.

Enligt SVT handlade hotmejlen om bland annat pedofilianklagelser och antydningar om våld. Händelsen rubricerades som olaga hot och det inleddes en förundersökning som numera är nedlagd.

Normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar ska inte beröra 2- till 7-åriga barn. Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00