När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

– Släpp in Ryssland och Kina i diskussionerna med Europa, och lös krisen tillsammans. De är ekonomiskt beroende av Europa, i lika hög grad som vi av dem, och därför borde de vara med och ta ansvar, menar journalisten Bengt Göransson. Foto: Siewert Öholm

”Moral alternativ till ekonomiska krisen”

– Demokratin måste fungera tillsammans med en ekonomisk moral, säger journalisten Bengt Göransson som under lång tid följt världsekonomin från Wall Street.  Han efterlyser också ett större ansvar bland värld-ens ledare. De behöver hålla vad de lovar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 aug 2011

Under åratal har han följt världsekonomin från börshuset på Wall Street i New York. Där, i den allra innersta kärnan av både spekulationer, girighet, goda ambitioner och världspåverkande ekonomiska beslut, har ekonomijournalisten Bengt Göransson  mött de flesta av världens ekonomiska aktörer. I dag är det de personerna som utövar den ”verkliga makten” enligt honom och andra analytiker av världens ekonomiska kris.

Jag träffar Bengt Görans--son över en lunch i Stock-holm. Han är i Sverige på en föreläsningsturné, men  möter också politiker och näringslivsfolk. Samtalet öppnar starkt, och han nästan chockar mig, när han kärvt och koncist besvarar min första fråga: ”Vad är det som händer?”

– Politikerna har abdikerat.

– Börshandlarna har tagit över både den ekonomiska och politiska makten. Politikerna har inte mod att våga säga, ”så här gör vi. Det här är lösningen”.

Jag uppfattar hans svar som lite förenklat, och undrar om det verkligen finns en realistisk lösning.

– Ja, det gör det, men en verklig ledare måste både förklara och förverkliga, förtydligar han, och menar att orden från talarstolar och presskonferenser oftast stannar just där. 

Men både Tysklands Angela Merkel och franske presi-denten Sarkozy föreslog ju häromdagen drastiska åtgärder om transaktionsskatt på börshandeln (Tobin-skatten) och ett slags samlat finansdepartement inom Euroländerna, försöker jag. Bengt Göransson ler.

– Börsgolvet på Wall Street skrattade bara åt det de hörde. Politikernas uppgift är att nå ett resultat, säger han. 

– Det handlar om praktiska, verklighetsnära åtgärder, psykologiska, ibland cyniska. De måste helt enkelt se till att något händer. De ska fixa det.

Jag invänder att ropet på starka ledare ändå ger mig lite rysningar. Vi har många dåliga erfarenheter.

– Demokratin måste fungera tillsammans med en ekonomisk moral, menar Bengt Göransson.

 

Finns det någon som företräder en ekonomisk moral i de kretsar där du rör dig, undrar jag, och vad vill de egentligen, börshandlarna?

Då tar Bengt Göransson fram den 75-årige Ted Weissburg, en av de mäktigaste på USA-börserna,  som ett positivt undantag.

– Alla vill tjäna pengar, naturligtvis, men i dag styr den korta girigheten.

Han fortsätter med ett resonemang om att jag, han själv, de finansiella aktörerna, ja, vi alla, måste fundera över var gränsen går mellan girighet, riktiga affärer och att bygga ett samhälle. 

Den ”gamla stammens” folk som Ted Weissburg, menar han, känner var den gränsen går. De skulle kunna skicka ett budskap både till Barrack Obama och Europas politiker: ”Jobba på och betala era skulder”. 

Bengt Göransson kommer in på Ben Bernankes, ordförande i USA:s centralbank, Federal Reserve. Bernanke ska hålla tal senare under veckan, och enligt Bengt Göransson har börsen redan slopat sina förväntningar på vad det kan innehålla. Helt rätt, visade senare reaktionen på talet i fredags.

Bengt Göransson stannar gärna upp i resonemang kring moral i den ekonomiska politiken och på börsen. Spelarna måste helt enkelt respektera varandra för mer än att bara tjäna pengar, är en av hans teser.

– Moral är det enda alternativet till den ekonomiska krisen, säger han med stor eftertanke.

 

Girighet och ett moraliskt sammanbrott är det vi ser i dag, enligt Bengt Göransson, men också ett handfallet politiskt ledarskap. Folket på Wall Street tycker att krisen i Grekland borde försätta landet i konkurs. De flesta tror också att euron kommer att krascha på ett eller annat sätt. Men här har Bengt Göransson en egen krisplan.

– Släpp in Ryssland och Kina i diskussionerna med Europa, och lös krisen tillsammans. De är ekonomiskt beroende av Europa, i lika hög grad som vi av dem, och därför borde de vara med om att ta ansvar. Grekland, Portugal, Spanien och nu också Italien är verkliga ekonomiska hot för hela världen.

Bengt Göransson menar att den kris vi ser kommer att ta tid att läka. Men mycket beror på tillgång till eller brist på politiskt ledarskap. Han tror att Irland har chans att bli först i återhämtningen.

– I Irland finns en intakt struktur, det är en ung nation, med bra tankar och  en politisk ledning.

Vi kommer naturligtvis också in på hur det ska gå för Sverige.

– Det finns fortfarande en ”begränsning på girighet” i det här landet, säger Bengt Göransson. 

– Sverige har inte gjort sig av med folkrörelsearvet, som skapade en känsla för positiv solidaritet. Detta har skett genom årtionden, och kan vara en av förklaringarna. Men Anders Borg har också gjort allt rätt. Sverige står bättre rustat. Å andra sidan är vi inte på något sätt oberoende av omvärlden, inte minst vad som sker i USA.

 

Bengt Göransson menar att inte heller president Obama förstår hur man agerar som ledare, även om han har en god vilja. Kritiken mot presidenten är stenhård och motståndarna ser det som ett första mål att bli av med honom. Fast ekonomianalytikern Göransson tycker sig ändå se en tillnyktring i ansvaret för både USA:s och världens ekonomi även hos republikanerna. Det nya i amerikansk politik är Tea-Partyrörelsen, som parad med den ekonomiska krisen har förändrat den politiska kartan i USA.

– Nu finns det fyra mäktiga aktörer i amerikansk politik. Det är de båda gamla partierna, demokrater och republikaner. Men de nya allt mäktigare aktörerna är Tea-Partyrörelsen och inte minst börshandlarna på Wall Street, slutar Bengt Göransson, innan han rusar till nästa möte.

Vi behöver tala mer om Bibelns auktoritet

Ledare Kampen om bibeltron har ständigt pågått inom kristenheten de senaste 150 åren. När pingstväckelsen växte fram från 1907 och framåt var det en... lördag 14/12 00:00

I helgen firar vi Livets söndag

Debatt Människovärde Låt oss skapa ett samhälle där vi bejakar och främjar livet, både i dess början och i dess slutskede, uppmanar ett antal kristna ledare med anledning... fredag 13/12 11:24

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens... fredag 13/12 00:00

Vi ser tecken på det kommande riket varje gång Guds vilja sker.

Inför söndag Luk 3:1–15 Bland blommande mandelträd i bergsbyn Ein Kerem utanför Jerusalem möttes två gravida kvinnor, vars barn skulle förändra historien för... torsdag 12/12 00:00

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...