Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Mölndalsförsamling tog körsången hem till hushållen

Fem körer och 30 hemma hos-besök. Fässbergs församling i Mölndal har hittat ett annorlunda, och uppskattat, sätt att bokstavligt talat ta musiken till människorna.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 dec 2022

Det hela kom från början upp under pandemin när Fässbergs församling, på grund av restriktionerna som då rådde, inte längre kunde fylla sina kyrkor vid körkonserterna. Då kom idén upp att i stället åka runt och sjunga hemma hos församlingsborna – och sedan dess har det fortsatt. I år var det tredje året som Fässbergs församling bjöd på körsång hemma vid invånarnas bostäder.

– Det blev ett så lyckat koncept att vi var tvungna att fortsätta. Många idéer som kom upp under pandemin var alldeles för bra för att bara stanna i pandemitiden, menar Johannes Imberg, präst och församlingsherde i Fässbergs församling.

På förhand fick församlingsborna önska ett hembesök av kören, eller kunde också välja att skicka en kör till någon vän, kompis, föräldrar eller någon annan som de tyckte förtjänade ett besök. Den 4 december gav sig sedan församlingens kör, bestående av 30 personer, ut till olika platser. De delade upp sig i fem småkörer med sex personer i varje.

– Vi sjöng tre julsånger på varje plats och gav en liten hälsning, på varje plats kanske det rörde sig om sju minuter.

Totalt hann körerna avverka strax över 30 besök. De har fått sjunga för allt från 30-åringar till en 90-åring och en hel bostadsrättsförening.

– I en del fall har de blivit förvarnade i förväg om att vi skulle komma och en del har beställt sång till sig själva, men i andra fall har vi kommit som en total överraskning, berättar Johannes Imberg.

Överallt dit de kommit har körerna spridit glädje och värme.

– Responsen har varit jättepositiv. Vi har haft personer som börjat gråta för att det varit så fint med sången och överraskningen.

För dem som varit med och sjungit i körerna har det speciella tillvägagångssättet också varit uppskattat, berättar Johannes Imberg.

– Vi tycker det är jättekul. Vi vill vara med och bygga en församling som är folklig och nära Mölndalsborna på ett sätt som gör att de känner att det är deras kyrka. Det här bidrar definitivt till att bygga upp en samhörighetskänsla och en gemenskap.

Många idéer som kom upp under pandemin var alldeles för bra för att bara stanna i pandemitiden.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00