Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Misstrodda konvertiter får chans till ny asylbedömning

Migrationsverket har publicerat ett nytt rättsligt ställningstagande angående afghanska medborgares skyddsbehov, och pekar samtidigt ut konvertiter som en riskgrupp.

Därmed har plötsligt Sveriges alla utvisningshotade afghanska konvertiter fått rätt till ny prövning, konstaterar pingstpastorn Christian Mölk.

Nyheter · Publicerad 15:26, 6 dec 2021

”Jag vet inte om alla har förstått hur stort och viktigt Migrations­verkets nya rättsliga ställningstagande gällande Af­ghanistan som de gick ut med i går faktiskt är”, börjar ett inlägg, som Mölk lade ut på sin Facebooksida i onsdags.

Härnösandspastorn, som blivit känd för sitt engagemang för konvertiter, konstaterar vidare att dessa nu är en av flera riskgrupper som Migrationsverket pekar ut.

Därmed har alla afghanska konvertiter i Sverige rätt att ansöka om en ny prövning av sitt skyddsbehov, med tanke på talibanernas maktövertagande och implementering av sharialag, förklarar han.  

Pastorn påpekar också att en misstrodd konvertit som utvisades till Afghanistan i oktober har blivit misshandlad av talibaner för att han inte längre bedömdes vara muslim.

”Även om Migrationsverket bedömer att en konvertits tro inte är genuin, så har vi nu svart på vitt att talibanerna inte bryr sig om det, utan mer är intresserade av om man har lämnat islam än om man har blivit kristen. Detta kallas på juridiskt språk 'tillskriven religion' och är också skäl till att få asyl i Sverige”, skriver Mölk.

Även juristen Ruth Nordström, på Skandinaviska människorättsadvokaterna, uttrycker glädje över beskedet.

”Äntligen! Migrationsverket har nu äntligen tagit fram ett ny rättslig vägledning om Afghani­stan som används när myndigheten utreder en persons behov av skydd”, skriver hon på Facebook.

Nordström och hennes kollegor har bland annat engagerat sig i konvertitfall.

Tidningen ”8 sidor”, som publicerar nyheter på lätt svenska, konstaterar å sin sida att Migrationsverket har ändrat reglerna och att detta betyder att fler afghaner kan få stanna i Sverige.

– Vi ser att hotet har ökat mot fler grupper av människor i Afghanistan. Då kan fler få stanna i Sverige, säger Carl Bexelius på Migrationsverket, enligt tidningen.

I en skriftlig kommentar till sitt rättsliga ställningstagande pekar Migrationsverket på att situationen i Afghanistan har ändrats både snabbt och drastiskt, och att det är svårt att veta hur talibanerna kommer att agera framöver och hur säkerhetssituationen i landet kommer att utvecklas.

Därmed bedömer de att riskgrupperna har blivit fler, förklarar myndigheten som utöver konvertiter nämner hbtq-personer och journalister som grupper som kan vara i behov av skydd, samt ”kvinnor och flickor” i allmänhet.

Migrationsverket bedömer också att personer som redan har ett utvisningsbeslut kommer att kunna få en ny prövning av sina asylskäl.

Äntligen!

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier