Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

De höga bränslepriserna i Sverige har fått svenskar att tanka i Norge och Finland. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Missnöjet växer när bensinpriserna skenar

När drivmedelspriserna nu skjuter i höjden ökar kraven på politikerna att sänka skatten. En rikstäckande protest planeras och bensinkostnaden ser ut att kunna segla upp som en valfråga. Regeringen har öppnat dörren på glänt för att kompensera för dem i lands- och glesbygd som är beroende av bilen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 19 okt 2021

Facebookgruppen ”Bränsle­uppror­et” har över en halv miljon medlemmar och inläggen ger en bild av hur de höga priserna på bensin och diesel uppfattas i olika delar av landet.  En person berättar till exempel att hon tagit tjänstledigt för att slippa pendla på grund av priserna för att köra bil. Hon funderar nu på att sluta på sitt jobb.

Pensionären Set Melander som bor i Jämtland berättade nyligen i Aftonbladet att de höga priserna på drivmedel gör det svårt för honom att ens ha möjlighet att åka och handla mat. Och liknande berättelser finns hos många andra, inte minst i norra Sverige där avstånden är stora.

Det kommer också uppgifter om att svenskar tankar sina bilar i Norge och i Finland för att undkomma de höga priserna.

Enligt Bränsleupprorets företrädare Peder Blohm Bokenhielm planerar man för en rikstäckande demonstration under veckan för att protestera mot de höga priserna och skatterna som råder just nu. Flera personer samlar till lokala demonstrationer på sin ort för att visa sitt missnöje.

– Det är ett hån mot hela landet. När man tillåter den här skenande effekten påverkas hundratusentals så fruktansvärt negativt, både i städer och landsbygd, säger Peder Blohm Bokenhielm till Svenska Dagbladet.

Ledamöter från Moderaterna, KD och SD har i riksdagen krävt svar av regeringen på hur man ska agera för att få ner drivmedelspriserna.

”De kraftigt skenande kostnaderna för drivmedel är skadligt för såväl hushållen som för näringslivet”, skriver till exempel Lars Beckman (M) i en skriftlig fråga.

TT rapporterade nyligen om att SD inkluderat sänkt bensinskatt i ett förslag till lista över punkter som kan bli aktuella att förhandla med M och KD inför riksdagsvalet nästa år.

– Sverige i dag framstår nog snarare som ett skräckexempel än ett föregångsland, säger Martin Kinnunen, SD:s miljö- och klimatpolitiske talesperson, om drivmedelskostnaderna till Aftonbladet.

Både ansvarig minister Anders Ygeman (S) och statsminister Stefan Löfven har försiktigt öppnat för att hitta någon kompensation för personer som drabbas särskilt hårt av de höga drivmedelspriserna. Men Löfven vill inte lova något konkret och betonar att det inte är aktuellt med sänkt koldioxidskatt.

– Det gäller att hitta rätt sätt att göra det i sådana fall. Vi får se först hur länge det håller i sig, oljepriserna har ju gått upp förut och därefter ner, säger han till TT.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier