Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

De höga bränslepriserna i Sverige har fått svenskar att tanka i Norge och Finland. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Missnöjet växer när bensinpriserna skenar

När drivmedelspriserna nu skjuter i höjden ökar kraven på politikerna att sänka skatten. En rikstäckande protest planeras och bensinkostnaden ser ut att kunna segla upp som en valfråga. Regeringen har öppnat dörren på glänt för att kompensera för dem i lands- och glesbygd som är beroende av bilen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 19 okt 2021

Facebookgruppen ”Bränsle­uppror­et” har över en halv miljon medlemmar och inläggen ger en bild av hur de höga priserna på bensin och diesel uppfattas i olika delar av landet.  En person berättar till exempel att hon tagit tjänstledigt för att slippa pendla på grund av priserna för att köra bil. Hon funderar nu på att sluta på sitt jobb.

Pensionären Set Melander som bor i Jämtland berättade nyligen i Aftonbladet att de höga priserna på drivmedel gör det svårt för honom att ens ha möjlighet att åka och handla mat. Och liknande berättelser finns hos många andra, inte minst i norra Sverige där avstånden är stora.

Det kommer också uppgifter om att svenskar tankar sina bilar i Norge och i Finland för att undkomma de höga priserna.

Enligt Bränsleupprorets företrädare Peder Blohm Bokenhielm planerar man för en rikstäckande demonstration under veckan för att protestera mot de höga priserna och skatterna som råder just nu. Flera personer samlar till lokala demonstrationer på sin ort för att visa sitt missnöje.

– Det är ett hån mot hela landet. När man tillåter den här skenande effekten påverkas hundratusentals så fruktansvärt negativt, både i städer och landsbygd, säger Peder Blohm Bokenhielm till Svenska Dagbladet.

Ledamöter från Moderaterna, KD och SD har i riksdagen krävt svar av regeringen på hur man ska agera för att få ner drivmedelspriserna.

”De kraftigt skenande kostnaderna för drivmedel är skadligt för såväl hushållen som för näringslivet”, skriver till exempel Lars Beckman (M) i en skriftlig fråga.

TT rapporterade nyligen om att SD inkluderat sänkt bensinskatt i ett förslag till lista över punkter som kan bli aktuella att förhandla med M och KD inför riksdagsvalet nästa år.

– Sverige i dag framstår nog snarare som ett skräckexempel än ett föregångsland, säger Martin Kinnunen, SD:s miljö- och klimatpolitiske talesperson, om drivmedelskostnaderna till Aftonbladet.

Både ansvarig minister Anders Ygeman (S) och statsminister Stefan Löfven har försiktigt öppnat för att hitta någon kompensation för personer som drabbas särskilt hårt av de höga drivmedelspriserna. Men Löfven vill inte lova något konkret och betonar att det inte är aktuellt med sänkt koldioxidskatt.

– Det gäller att hitta rätt sätt att göra det i sådana fall. Vi får se först hur länge det håller i sig, oljepriserna har ju gått upp förut och därefter ner, säger han till TT.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier