På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Missionspionjären Bengt Wedemalm har avlidit

En missionspionjär har gått ur tiden. Bengt Wedemalm avled på onsdagen efter en längre tids sjukdom.

– Det unika med honom är att han har hållit fast vid sin övertygelse och sitt trosbudskap under hela sin tjänst. Han har fullbordat sitt lopp och bevarat tron, säger predikanten Tor Holmgren.

Nyheter · Publicerad 15:20, 29 apr 2021

Missionären och predikanten Bengt Wedemalm avled på onsdagsmorgonen på det sjukhus där han vårdats efter en längre tids sjukdom. Han blev 59 år.

”Han somnade in så stilla, omgiven av sin familj och Guds närvaro”, skriver familjen på Facebook och tackar för böner och omsorg under den svåra tiden.

Wedemalm var framför allt verksam i Europa och Mellanöstern. Under många år var han missionsdirektor på Livets Ord i Uppsala och bedrev pionjärt arbete i Östeuropa efter Berlinmurens fall.

Under den tiden hade han ett stort inflytande även i Sverige, genom att inspirera unga människor att utbilda sig och gå ut i mission, berättar vännen och predikanten Tor Holmgren.

– Bengt var älskad av tiotusentals människor. Jag får telefonsamtal hela tiden från hela Europa och från Sverige. De beklagar naturligtvis och tycker det är fruktansvärt, men är samtidigt tacksamma för vad han har betytt, säger han.

Under de senaste tio åren har de båda tillsammans hållit ledarkonferenser i Europa, predikat i olika församlingar och arrangerat gruppresor till Israel.

– Vi hade stora planer för framtiden, trots att han var dålig.

Senast i november besökte de båda Albanien, där man firade att det var 30 år sedan evangeliet kom till landet, genom Bengt Wedemalm och församlingen Livets Ord. Världen idag gjorde då en intervju med de två predikanterna efter hemkomsten.

– Bengt var huvudtalare under jubileet och blev uppmärksammad för sin tro och lydnad till kallelsen att komma till Albanien med evangeliet. Det var verkligen en speciell stund när de överlämnade en kristallstatyett och utnämnde honom till Athlete of Faith, säger Tor Holmgren.

Det är bara en person som tidigare har fått det epitetet, förklarar Holmgren – nationalhjälten Skanderbeg, som stod emot den turkiska invasionen av Albanien på 1400-talet.

– Det som kännetecknade Bengt var trons ande och inställningen att ingenting är omöjligt. Det var den kraften som gjorde att han kunde gå genom stängda dörrar.

Tor Holmgren berättar om en kampanj i centrala Istanbul, som bevakades av turkisk tv, och om arbetet i jihadistiska miljöer i Nordafrika.

– Han fick se övernaturligt hur Gud var med honom när han tog de här stegen, fortsätter han.

En tid bodde Wedemalm i London med sin fru, Vivianne, men flyttade hem till Sverige igen för några år sedan. Här har han bland annat ägnat sig åt att plantera församlingar och träna unga ledare.

– Bengt var unik, han höll fast vid sin övertygelse och sitt trosbudskap under hela sin tjänst. Han har fullbordat sitt lopp och bevarat tron, säger Tor Holmgren.

– Han brann för att se en ny generation andliga ledare resa sig i samma tro.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier