Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Missionärslivet visas upp i SVT

Varje vecka tittar ungefär 800 000 svenskar på SVT:s programserie ”Familjer på äventyr” och får då följa den kristna missionärsfamiljen Gunnarsson i Ecuador. – Vi hoppas att vi ger en bra bild av mission till svenska folket, säger Emma Gunnarsson.

Nyheter · Publicerad 16:12, 29 jan 2016

Mellan 2012 och 2015 arbetade Emma och Samuel Gunnarsson som missionärer i Jipijapa i Ecuador, utsända av Equmeniakyrkan. Sedan i somras bor trebarnsfamiljen i Sverige igen, men under tiden i Ecuador fick man frågan om man ville medverka i den andra säsongen av tv-programmet ”Familjer på äventyr”.

– Vi var i Ecuador och började titta på programmet, det var ett av de program vi kunde se på SVT Play. Man jämförde sig lite med familjerna som var ute och reste. Plötsligt kom det ett mejl från ett produktionsbolag som hade hittat vår blogg och undrade om vi ville vara med, berättar Emma Gunnarsson.

De funderade fram och tillbaka vad det skulle innebära i fråga om tid och exponering, men landade i beslutet att låta kamerateamet följa deras vardag.

– Vi fick bra förtroende för produktionsbolaget, de visade tydligt att de inte var ute efter att hänga ut oss eller så, och då tänkte vi, varför inte?

”Familjer på äventyr” sänds på tisdagskvällar på SVT1, i tisdags sändes det tredje av totalt åtta avsnitt. Man får följa fyra olika familjer som alla valt att lämna Sverige för äventyr i någon annan del av världen. I de första avsnitten får tittarna bland annat se hur familjen Gunnarssons missionärsliv ser ut i Ecuador med alltifrån fotbollsmatcher och matlagning till gudstjänster och dop, både problem och glädjeämnen skildras.

Det är lite speciellt att se sig själv på tv, men man vänjer sig, tycker Emma Gunnarsson.

– Det här att över 800 000 människor ser på oss blir stort på något sätt. Men vi är ändå vi, vi är de vi är och vi tycker att de fångat oss bra.

– Vi fick vara med och forma vad vi ville visa upp. Det som var roligt var att de ville visa hur missionärer arbetar i dag för att allmänbilda svenska folket. Man får till exempel följa med på dop och bröllop och se hur det fungerar. Det var roligt att de verkligen ville förstå vad det gick ut på.

Reaktionerna har varit positiva på deras medverkan i programmet, både från vänner och människor utifrån.

– Många tycker att det är roligt att se hur vi har haft det. Min man jobbar på ett bygge nu, han har fått berätta om dopet, vad de gjorde där i vattnet. För oss blir det här ett sätt att prata om tro och vad det handlar om. Vi ville visa på hur missionärer arbetar i dag, visa en annan bild av missionärer än den många i Sverige kanske har, säger Emma Gunnarsson.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
Följ Världen idag i sociala medier