Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Missionärslivet visas upp i SVT

Varje vecka tittar ungefär 800 000 svenskar på SVT:s programserie ”Familjer på äventyr” och får då följa den kristna missionärsfamiljen Gunnarsson i Ecuador. – Vi hoppas att vi ger en bra bild av mission till svenska folket, säger Emma Gunnarsson.

Nyheter · Publicerad 16:12, 29 jan 2016

Mellan 2012 och 2015 arbetade Emma och Samuel Gunnarsson som missionärer i Jipijapa i Ecuador, utsända av Equmeniakyrkan. Sedan i somras bor trebarnsfamiljen i Sverige igen, men under tiden i Ecuador fick man frågan om man ville medverka i den andra säsongen av tv-programmet ”Familjer på äventyr”.

– Vi var i Ecuador och började titta på programmet, det var ett av de program vi kunde se på SVT Play. Man jämförde sig lite med familjerna som var ute och reste. Plötsligt kom det ett mejl från ett produktionsbolag som hade hittat vår blogg och undrade om vi ville vara med, berättar Emma Gunnarsson.

De funderade fram och tillbaka vad det skulle innebära i fråga om tid och exponering, men landade i beslutet att låta kamerateamet följa deras vardag.

– Vi fick bra förtroende för produktionsbolaget, de visade tydligt att de inte var ute efter att hänga ut oss eller så, och då tänkte vi, varför inte?

”Familjer på äventyr” sänds på tisdagskvällar på SVT1, i tisdags sändes det tredje av totalt åtta avsnitt. Man får följa fyra olika familjer som alla valt att lämna Sverige för äventyr i någon annan del av världen. I de första avsnitten får tittarna bland annat se hur familjen Gunnarssons missionärsliv ser ut i Ecuador med alltifrån fotbollsmatcher och matlagning till gudstjänster och dop, både problem och glädjeämnen skildras.

Det är lite speciellt att se sig själv på tv, men man vänjer sig, tycker Emma Gunnarsson.

– Det här att över 800 000 människor ser på oss blir stort på något sätt. Men vi är ändå vi, vi är de vi är och vi tycker att de fångat oss bra.

– Vi fick vara med och forma vad vi ville visa upp. Det som var roligt var att de ville visa hur missionärer arbetar i dag för att allmänbilda svenska folket. Man får till exempel följa med på dop och bröllop och se hur det fungerar. Det var roligt att de verkligen ville förstå vad det gick ut på.

Reaktionerna har varit positiva på deras medverkan i programmet, både från vänner och människor utifrån.

– Många tycker att det är roligt att se hur vi har haft det. Min man jobbar på ett bygge nu, han har fått berätta om dopet, vad de gjorde där i vattnet. För oss blir det här ett sätt att prata om tro och vad det handlar om. Vi ville visa på hur missionärer arbetar i dag, visa en annan bild av missionärer än den många i Sverige kanske har, säger Emma Gunnarsson.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier