Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Missionärslivet visas upp i SVT

Varje vecka tittar ungefär 800 000 svenskar på SVT:s programserie ”Familjer på äventyr” och får då följa den kristna missionärsfamiljen Gunnarsson i Ecuador. – Vi hoppas att vi ger en bra bild av mission till svenska folket, säger Emma Gunnarsson.

Nyheter · Publicerad 16:12, 29 jan 2016

Mellan 2012 och 2015 arbetade Emma och Samuel Gunnarsson som missionärer i Jipijapa i Ecuador, utsända av Equmeniakyrkan. Sedan i somras bor trebarnsfamiljen i Sverige igen, men under tiden i Ecuador fick man frågan om man ville medverka i den andra säsongen av tv-programmet ”Familjer på äventyr”.

– Vi var i Ecuador och började titta på programmet, det var ett av de program vi kunde se på SVT Play. Man jämförde sig lite med familjerna som var ute och reste. Plötsligt kom det ett mejl från ett produktionsbolag som hade hittat vår blogg och undrade om vi ville vara med, berättar Emma Gunnarsson.

De funderade fram och tillbaka vad det skulle innebära i fråga om tid och exponering, men landade i beslutet att låta kamerateamet följa deras vardag.

– Vi fick bra förtroende för produktionsbolaget, de visade tydligt att de inte var ute efter att hänga ut oss eller så, och då tänkte vi, varför inte?

”Familjer på äventyr” sänds på tisdagskvällar på SVT1, i tisdags sändes det tredje av totalt åtta avsnitt. Man får följa fyra olika familjer som alla valt att lämna Sverige för äventyr i någon annan del av världen. I de första avsnitten får tittarna bland annat se hur familjen Gunnarssons missionärsliv ser ut i Ecuador med alltifrån fotbollsmatcher och matlagning till gudstjänster och dop, både problem och glädjeämnen skildras.

Det är lite speciellt att se sig själv på tv, men man vänjer sig, tycker Emma Gunnarsson.

– Det här att över 800 000 människor ser på oss blir stort på något sätt. Men vi är ändå vi, vi är de vi är och vi tycker att de fångat oss bra.

– Vi fick vara med och forma vad vi ville visa upp. Det som var roligt var att de ville visa hur missionärer arbetar i dag för att allmänbilda svenska folket. Man får till exempel följa med på dop och bröllop och se hur det fungerar. Det var roligt att de verkligen ville förstå vad det gick ut på.

Reaktionerna har varit positiva på deras medverkan i programmet, både från vänner och människor utifrån.

– Många tycker att det är roligt att se hur vi har haft det. Min man jobbar på ett bygge nu, han har fått berätta om dopet, vad de gjorde där i vattnet. För oss blir det här ett sätt att prata om tro och vad det handlar om. Vi ville visa på hur missionärer arbetar i dag, visa en annan bild av missionärer än den många i Sverige kanske har, säger Emma Gunnarsson.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige i Nato

NATO Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och... tisdag 16/8 18:00
Följ Världen idag i sociala medier