Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Missionärsfamiljer kidnappades i Haiti

Amerikanska och haitiska myndigheter arbetar mot klockan för att säkra frigivningen av 17 missionärer som kidnappades i det oroliga landet i helgen. Bland de bortförda finns tolv vuxna och sju barn. En person är från Kanada och de resterande från USA.

Nyheter · Publicerad 13:24, 18 okt 2021

”Be med oss för dem som hålls som gisslan, kidnapparna och deras familjer, vänner och de berördas kyrkor”, står det i ett uttalande från missionärernas organisation, Ohiobaserade Christian Aid Ministries.

USA:s utrikesdepartement säger att man står i tät kontakt med haitiska myndigheter och att amerikaners ”välbefinnande och säkerhet utomlands” är högsta prioritet.

Det var på lördagen som missionärerna och deras familjer kidnappades i Haitis huvudstad Port-au-Prince. De uppges ha varit på väg hem från ett barnhem när ett beväpnat gäng stoppade deras buss.

Enligt polisuppgifter är det gruppen 400 Mawozo som ligger bakom bortrövandet. Det är ett ökänt gäng som kontrollerar området Croix-des-Bouquets, öster om huvudstaden. Samma grupp ska ha legat bakom kidnappningen av fem präster och två nunnor tidigare i våras – ett dåd som ledde till demonstrationer mot den bristande säkerheten.

Efter det har Haiti blivit än mer instabilt. Under sommaren mördades presidenten Jovenel Moïse och kort därpå tog en kraftig jordbävning tusentals liv.

Kriminella gäng i det fattiga landet utnyttjar den oroliga situationen. Kidnappningar, med krav på lösesummor på allt från några hundra dollar upp till en miljon, har blivit en vanligare inkomstkälla för dem.

– Ingen kommer undan. De kidnappar alla som man tror kan betala, säger Ulrika K Eriksson, verksamhetschef vid biståndsorganisationen Hoppets stjärna som varit verksamt på Haiti i över 30 år.

Även flera strategiska vägar runt huvudstaden ockuperas av gängen, bland annat till de sydvästra delarna av landet som drabbades hårt av jordbävningarna.

– Det finns bara en framkomlig väg dit. De har satt ner pålar i den och skjuter alla som försöker ta sig förbi. Det har skapat oerhört stora problem för hjälpinsatserna, säger Eriksson.

Fria passager lyckas ibland upprätthållas kortare perioder, berättar hon.

– Vi fick vi igenom en hjälptransport med mat i september. Men våra medarbetare har behövt flyga då det är för farligt.

Haiti

• Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

• Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

• Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

• Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

• Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010 som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

• När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

TT

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10