Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Missionärsfamiljer kidnappades i Haiti

Amerikanska och haitiska myndigheter arbetar mot klockan för att säkra frigivningen av 17 missionärer som kidnappades i det oroliga landet i helgen. Bland de bortförda finns tolv vuxna och sju barn. En person är från Kanada och de resterande från USA.

Nyheter · Publicerad 13:24, 18 okt 2021

”Be med oss för dem som hålls som gisslan, kidnapparna och deras familjer, vänner och de berördas kyrkor”, står det i ett uttalande från missionärernas organisation, Ohiobaserade Christian Aid Ministries.

USA:s utrikesdepartement säger att man står i tät kontakt med haitiska myndigheter och att amerikaners ”välbefinnande och säkerhet utomlands” är högsta prioritet.

Det var på lördagen som missionärerna och deras familjer kidnappades i Haitis huvudstad Port-au-Prince. De uppges ha varit på väg hem från ett barnhem när ett beväpnat gäng stoppade deras buss.

Enligt polisuppgifter är det gruppen 400 Mawozo som ligger bakom bortrövandet. Det är ett ökänt gäng som kontrollerar området Croix-des-Bouquets, öster om huvudstaden. Samma grupp ska ha legat bakom kidnappningen av fem präster och två nunnor tidigare i våras – ett dåd som ledde till demonstrationer mot den bristande säkerheten.

Efter det har Haiti blivit än mer instabilt. Under sommaren mördades presidenten Jovenel Moïse och kort därpå tog en kraftig jordbävning tusentals liv.

Kriminella gäng i det fattiga landet utnyttjar den oroliga situationen. Kidnappningar, med krav på lösesummor på allt från några hundra dollar upp till en miljon, har blivit en vanligare inkomstkälla för dem.

– Ingen kommer undan. De kidnappar alla som man tror kan betala, säger Ulrika K Eriksson, verksamhetschef vid biståndsorganisationen Hoppets stjärna som varit verksamt på Haiti i över 30 år.

Även flera strategiska vägar runt huvudstaden ockuperas av gängen, bland annat till de sydvästra delarna av landet som drabbades hårt av jordbävningarna.

– Det finns bara en framkomlig väg dit. De har satt ner pålar i den och skjuter alla som försöker ta sig förbi. Det har skapat oerhört stora problem för hjälpinsatserna, säger Eriksson.

Fria passager lyckas ibland upprätthållas kortare perioder, berättar hon.

– Vi fick vi igenom en hjälptransport med mat i september. Men våra medarbetare har behövt flyga då det är för farligt.

Haiti

• Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

• Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

• Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

• Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

• Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010 som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

• När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

TT

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier