Dokumentär

Missionär dödades av isolerade öbor – nu har händelsen blivit film

Den amerikanske missionären John Allen Chau reste till den avlägsna ön Norra Sentinel, där han dödades. Bilden till höger togs bara dagar innan han reste iväg.
Den amerikanske missionären John Allen Chau reste till den avlägsna ön Norra Sentinel, där han dödades. Bilden till höger togs bara dagar innan han reste iväg.

Nu har det uppmärksammade fallet med missionären John Chau, som dödades på den lilla ön Norra Sentinel 2018, blivit dokumentärfilm. Han dog i ett försök att evangelisera för den onådda stammen. 

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare skrivit om fallet med den unga missionären John Chau, som dödades av en isolerad stam när han skulle missionera för den onådda gruppen. Händelsen, som skapade rubriker runt om i världen, har nu blivit dokumentär­film. 

Filmen The Mission av National Geographic, som hade premiär under hösten i USA och Storbritannien, handlar om John Chaus liv och vad som hände 2018 på den lilla ön i norra Sentinel som ligger i den Bengaliska viken. Syftet med ta sig till ön, som kan ha en av världens sista ”stenåldersstammar”, var att evangelisera. 

Dokumentärfilmen ger en inblick i vem John Chau var genom intervjuer, dagböcker och videoarkiv.

John Chau ska ha upplevt sig kallad att nå folkgruppen sentineleserna. Därför valde han att tränas av en kristen missionsgrupp i hur man på bästa sätt bemöter onådda folkstammar och han ska även ha utbildat sig i lingvistik hos bibelöversättarna Wycliffe, för att kunna lära sig stammens okända språk snabbare. Stammen på ön vet man väldigt lite om, men det ska ha varit känt att de är fientliga mot främlingar. 

För att ta sig till ön för att berätta för människorna där om Jesus ska John Chau ha hyrt in sig på en fiskebåt. Där har han betalat männen för att bryta mot Indiens lag som säger att det är förbjudet att gå iland på ön och att försöka komma i kontakt med stammen. 

Vid sitt första försök att knyta band med stammen blev han avvisad, vid andra försöket sköt en pojke en pil i hans bibel. Efter det ska han ha skrivit i sin dagbok att han kanske skulle avbryta sitt försök att nå stammen, eftersom han inte ville dö. 

Men han bestämde sig ändå för att ta sig dit en tredje gång och denna gång ska han ha instruerat männen på fiskebåten att ge sig av efter att de släppt av honom på ön. Männen som befann sig på fiskebåten ska ha sett hur han blev dödad av ett pilregn och sedan släpades bort med rep.

Powered by Labrador CMS