Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Minst 50 personer halshuggna av islamister

Militanta islamister i Mocambique har de senaste dagarna attackerat fler byar i den nordöstra provinsen Cabo Delgado. Enligt uppgifter i olika medier ska fler än 50 personer ha halshuggits, flera av dem på en fotbollsplan.

Nyheter · Publicerad 14:17, 10 nov 2020

Bland annat Al Jazeera skriver om attackerna, som är en del av den våldsspiral som dödat minst 2 000 personer i den gasrika, muslimskt dominerade provinsen 2017. Omkring 310 000 personer befinner sig dessutom på flykt, vilket lett till en humanitär katastrof.

Enligt mocambikisk polis dödade, halshögg och styckade angriparna fler än 50 personer i byn Muatide i Cabo Delgado under den gångna helgen. Kvinnor och barn ska ha förts bort, och bostäder stuckits i brand.

– Först brände de ner bostäderna, sedan jagade de efter invånarna som flytt in i skogen, och inledde sitt makabra dåd, sade polischef Bernardino Rafael enligt Al Jazeera.

Ögonvittnen berättade för lokala media att angriparna förde byborna till en fotbollsplan, där de sedan inledde en massaker som pågick i två dygn.

I fredags halshöggs även två person i byn Nanjaba, medan flera kvinnor kidnappades.

Inte mycket är enligt Al Jazeera känt om de militanta islaminster som kallar sig Ansar al-Sunna. Gruppen säger sig ingå i Islamiska staten och rekryterar fattiga och arbetslösa ungdomar till sin kamp för att införa ett islamiskt styre.

Gruppen hävdar att den islam som utövas i Mocambique inte längre följer profeten Mohammeds lära, och är känd för att gå in med vapen i moskéer och tvinga människor att ansluta sig till dem. Islamisterna har också försökt hindra människor från att ta sig till sjukhus och skolor som anses icke-islamiska.

I april i år dödades och halshöggs fler än 50 ungdomar som ska ha vägrat att ansluta sig till gruppen. Tidigare denna månad halshöggs nio personer i samma provins.

Enligt människorättsorganisationer har även de mocambikiska säkerhetsstyrkorna gjort sig skyldiga till övergrepp i sin kamp mot islamisterna, så som tortyr och godtyckliga gripanden och dödanden.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier