Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Att muslimer i väst rekryteras till inbördeskriget i Syrien är en fråga som berör säkerhetstjänster i hela Europa, säger terrorismexperten Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg / TT

Minst 30 svenskar i strid

Omkring 1 000 muslimer har rest från västvärlden för att delta i striderna i Syrien, enligt en dansk studie. Från Sverige är det minst 30–40 personer, men mörkertalet kan vara stort, tror Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 nov 2013

I Danmark konstateras nu att strategin för att hindra danska medborgare att delta i Syrienkriget har misslyckats. Minst 80 personer har rest till Syrien från Danmark för att delta i striderna, och från Skandinavien minst 140 personer. Ett tiotal av de svenskar som deltagit i strider har dödats.
–­ Det är nödvändigt att personer i miljöerna som ungdomarna vistas i tar ett större ansvar för att bromsa utvecklingen, säger Jakob Scharf, chef för PET, danska polisens underrättelsetjänst, till Jyllandsposten, enligt TT.

Svenske terrorismexperten Magnus Ranstorp menar att anhöriga behöver bättre stöd.
– Det här måste prioriteras på lokal nivå och kommunerna måste avsätta resurser, till exempel i socialtjänst och skola. Nu är det i stort sett bara Säpo som hanterar det, med frivilliga samtal, men utöver det lämnas oroliga föräldrar och anhöriga ofta vind för våg. Här ligger vi långt efter andra länder, säger Magnus Ranstorp till Världen idag.
– Jag har själv haft anhöriga som ringt mig och bett om hjälp, men vi har inga personer här i Sverige som trovärdigt kan prata med dem som planerar att resa till Syrien och delta i striderna. Jag har fått sätta dem i kontakt med avhoppare som finns utomlands, som nu arbetar på ideell basis för att hindra att fler reser till Syrien.
Det behövs också mer av frivillig­insatser från civilsamhället, till exempel muslimska före­ningar, för att förhindra rekryteringen, menar Magnus Ranstorp.
– Det behöver sättas in stödpersoner på ett mer systematiskt sätt. I Tyskland finns det en rådgivningskanal med experter med stor erfarenhet som hjälper anhöriga.

Den största somaliska moskén i Norge, Tawfiiq Islamic Center, reagerade nyligen mot att ungdomar värvas av radikala islamister.
– Sluta rekrytera våra barn, vi accepterar det inte! sade Mohamed Bahdon Osman, styrelseledamot vid Tawfiiq Islamic Center till Aftenposten 3 november. Tidningen rapporterade att det väckt oro bland landets muslimer att två norsksomaliska systrar rest till Syrien för att delta i jihad mot regimen och att en 23-årig norsksomalier misstänks vara delaktig i det stora terrordådet i Nairobi tidigare i höst.

De norska moskéerna menar att det är genom internet som unga muslimer blir hjärntvättade och radikaliserade, skriver Aftenposten. Mohamed Bahdon Osman säger till tidningen att de är mycket bekymrade över den ökade radikaliseringen och att de ska bli mer aktiva för att motverka den utvecklingen.
Nytillträdda statsministern Erna Solberg (Høyre) har aviserat att det under nästa år ska komma en handlingsplan för att motverka radikalisering och våldsam extremism.
I Sverige sker rekryteringen ofta genom kompisgäng, säger Magnus Ranstorp.
­– De här extremistkretsarna är små, men det räcker att en person har en kontakt i Syrien, då kan han dra med sig andra. Det är inte någon organiserad rekrytering utan det handlar mer om att man befinner sig i samma miljö.

Inbördeskriget i Syrien är inte vilken konflikt som helst, påpekar han. För radikala muslimska krafter finns en eskatologisk dimension, med domedagsprofetior som uttalats över Syrien.
– Man tror att det som har förutspåtts nu står inför dörren och det ger en emotionell kraft till att delta. De ser sig själva som en spjutspets i förverkligandet av ett islamiskt kalifat.

Problematiken med muslimer som reser för att delta i striderna mot regimen i Syrien är en viktig fråga i många länder, menar Magnus Ranstorp.
– Varje säkerhetstjänst i Europa pratar om det. Det svåraste är att följa individer och samla information som kan hålla i en rättegång. Sedan är det också frågan om vilket hot de utgör när de återvänder och har med sig stridserfarenhet, en sänkt tröskel för att ta till våld och ett brett terrornätverk. Jag tror att det här blir den stora säkerhetsutmaningen framöver. Det kan komma någon form av terrordåd i väst, som leder till en ökad polarisering, där högerextremismen och islamismen växer sig starkare, i en ond cirkel.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...