En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) öppnar för att förbjuda konfessionella friskolor, något som får Kristna friskolerådet att reagera. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ministerutspel om religiösa friskolor sågas

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) öppnar för ett samtal om att förbjuda konfessionella friskolor i Sverige. Utspelet får hård kritik av Kristna friskolerådets vice ordförande Sven Magnusson. – Det är mycket allvarligt att en minister uttrycker sig som hon gör, säger han.

Nyheter · Publicerad 07:46, 29 jun 2016

Aida Hadzialic säger till Aftonbladet att Utbildnings­departementet ”har fått signaler” om att pojkar och flickor delas upp i undervisningen. Utifrån dessa signaler är hon nu beredd att inleda samtal om konfessionella friskolors framtid.

– Skollagen säger att skolundervisning ska vara sekulär, däremot får vi oroväckande signaler om att så inte är fallet, att flickor och pojkar delas upp i undervisningen. Så kan vi inte ha det. Den svenska skolan ska vara till för alla, den ska bryta upp segregation och lägga grunden för ett starkt Sverige även framöver, säger Hadzialic till tidningen och tillägger:

– Då gäller det att vara väldigt tydlig med att religion eller föräldrarnas religiösa bakgrund inte får färga av sig på skolundervisningen.

Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Annika Eclund påminner i Aftonbladet om att rätten att välja utbildning utifrån övertygelse är en rättighet reglerad i Europakonventionen.

– Naturligtvis kan vi diskutera problem Aida, men att förbjuda skolorna är ingen möjlig väg för Kristdemokraterna. Det är grunden till varför vi har varit friskolevänner redan från början, att vi skulle få ha friskolor i kristen regi, säger Eclund och framhåller att undervisningen redan är fri från religiösa inslag, något som är reglerat i skollagen.

Sven Magnusson, rektor och vice ordförande i Kristna friskolerådet är upprörd över sättet som ministern tar upp frågan.

– Hon initierar en diskussion utan att ge tillgång till underlag, vi vet inte vilken skola det handlar om, vilka ämnen det kan röra sig om eller om det skiljer sig åt mellan friskolor och kommunala skolor. I stället för sikta in sig hur vi kommer tillrätta med det eventuella problemet börjar hon direkt diskutera om man kan ha konfessionella skolor, det är uppseendeväckande.

Han påpekar att frågan om könsuppdelning i skolan har diskuterats ur många olika perspektiv genom åren. Liberalernas partiledare Jan Björklund talade exempelvis för några år sedan om att öppna för könsuppdelning på grund av pojkars dåliga studieresultat och för att flickor hade svårt att få utrymme i många klassrum.

– Personligen är jag inte för könsuppdelning. Men det känns som att det finns en agenda i detta. Man tar en perifer fråga vad gäller konfessionella skolor och så letar man efter något för att starta en debatt. Det speglar en tendens hos vissa politiker vad gäller synen på de internationella deklarationerna om mänskliga rättigheter. Man kan se att de behandlar rättigheterna som ett smörgåsbord där man kan välja ut vilka som ska respekteras, säger Sven Magnusson.

Tidningen Barometerns ledarsida menar att Barnkonventionen som regeringen ska införliva som svensk lag ”är mycket tydlig med att även barn har religionsfrihet, och att staten ska respektera föräldrarnas skyldighet att ge barnet vägledning då det utövar sin frihet. Det finns inget i barnkonventionen som utesluter religiösa inslag i det offentliga skolväsendet.”

Tidningen anser också att det är bekymrande att ministerns skäl för förbud ”framstår som så diffusa: nya ’signaler’ om att pojkar och flickor delas upp på vissa skolor, utan ett ord om vilka eller hur många dessa skolor är”.

Hon initierar en diskussion utan att ge tillgång till underlag, vi vet inte vilken skola det handlar om, vilka ämnen det kan röra sig om eller om det skiljer sig åt mellan friskolor och kommunala skolor.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier