Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Ministers påstådda ”heilande” upprör

En gammal bild av civilminister Ida Karkiainen (S) där hon ser ut att ”heila” med utsträckt arm har publicerats på flera nyhetssajter. Att vissa debattörer försvarar agerandet med hänvisning till att Karkiainen var tonåring när bilden togs är Judiska ungdomsförbundet kritiska till.

”Vad är det för idioti”, skriver man på Twitter.

Nyheter · Publicerad 15:00, 7 dec 2021

Det var sajten Nyheter idag och sedan Expressen som publicerade uppgifterna om, och bilderna på, den påstådda nazisthälsningen.

– Det florerar en bild på mig när jag var kanske 15 eller 16 där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning. Jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest, säger civilminister Ida Karkiainen till SVT.

– Jag förstår hur det ser ut, men jag har aldrig gjort något sådant i syfte att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. Det har i så fall varit för att försöka förlöjliga eller ironisera över det.

Bilden ska ha tagits på en fest när Karkiainen uppges ha varit 15 år. Enligt Nyheter idag spelades vit makt-musik i den lägenhet där ministern bodde och man uppger att personer vid flera tillfällen ska ha heilat och skrikit nazistiska fraser från balkongen.

Ida Karkiainen uppger till flera medier att hon inte har något minne av att sådant förekommit.

– Det kan ha spelats Ultima Thule och den typen av musik i de sammanhangen, men i så fall har jag gått och stängt av den och sagt att det inte är okej. Ungdomar lyssnade på Ultima Thule på 90-talet, det var inget ovanligt, säger hon till SVT.

Det råder delade meningar om hur man bör se på ministerns agerande som tonåring.

Liberala le­darskribenten Erik Helmerson tycker att hon ska vara ursäktad.

”Om Ida Karkiainen var nazist som tonåring borde det vara rätt enkelt att hitta folk som kan bekräfta det. Om hon enstaka gånger gjorde en tabugrej på fyllan låter hon mer som tonåring än som nazist”, skriver han på Twitter.

Adam Cwejman menar i en ledare i Göteborgs-Posten att det är fel att kräva att politiker ska ha levt perfekta liv.

”Är det rimligt att förvänta sig att politiker har stenkoll på vilken musik som spelats på fester där de har befunnit sig?”, skriver han.

Judiska ungdomsförbundet anser dock att man inte bör normalisera att unga heilar.

”Det heter alltså att det är ett ’ungdomsbeteende’ när man heilar så länge man tillhör vänster på den politiska skalan. Vad är det för idioti? Det är alltså fritt fram att lyssna på vit makt-musik och heila från balkonger så länge du är röd”, skriver förbundet på Twitter.

Jag förstår hur det ser ut, men jag har aldrig gjort något sådant i syfte att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen.

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Förintelseöverlevaren Emerich Roth har dött

Dödsfall. De som utifrån egna erfarenheter kan berätta om Förintelsen blir allt färre. Nyligen avled judiske... onsdag 26/1 22:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier