Samkönade par fick möjlighet att gifta sig när äktenskapsbalken blev könsneutral i maj 2009. Borgerliga vigselförrättare, som är förordnade av länsstyrelsen, kan inte vägra ett par vigsel.
Men riksdagen beslutade samtidigt, i bred majoritet, att en vigselplikt för samfunden inte vore förenlig med respekten för den fria trosutövningen. Många samfund, både frikyrkliga, katoliker, ortodoxa och muslimer, viger heller inte homosexuella par.
Åsa Lindhagens förslag skulle innebära ett slut på denna frivillighet. De präster, pastorer, imamer och andra religiösa ledare som vägrar att viga ett homosexuellt par, ska inte få viga alls, menar hon.
Men ministern anser inte att förslaget därmed skulle inkräkta på religionsfriheten.
– Man ska få tro och tycka precis vad man vill. Det här handlar om den juridiska delen som gör att man blir gift. Däremot är det givetvis fritt fram att ha religiösa ceremonier av olika slag, säger Åsa Lindhagen till Aftonbladet.
Utspelet har både hyllats och kritiserats. Martin Tunström, ledarskribent på Småplandsposten, anser att förslaget kan spä på intoleransen mot troende människor.
”När jämställdhetsministern av alla talar om att samfund diskriminerar bidrar det dessutom till att sektstämpla församlingar och fula ut kristna samfund”, skriver han.
Flera samfund har sedan 2009 argumenterat för att Sverige borde ha en civilrättslig ordning för vigseln, med en borgerlig vigsel för alla och påföljande religiös ceremoni för dem som så önskar.