För ett år sedan berättade Världen idag om RFSU:s explicita sexualupplysningsmaterial till nyanlända.
”Risk för att segregationen ökar”, sade kritiker och menade att materialet kan ge sken av att det inte finns några gränser gällande sexualitet i Sverige, och därmed kan leda till att män från patriarkala kulturer blir ännu mer kontrollerande än de var i sina hemländer.
Nu har regeringen beslutat att RFSU ska få 3,7 miljoner för att ge sexualupplysning till nyanlända som kommer från länder med en annan syn på sex och samlevnad än i Sverige.
Enligt Kerstin Isaxon på RFSU ska pengarna användas i det projekt som bedrivits sedan 2016 och som särskilt riktat sig till kvinnor och flickor med migrationserfarenhet. Projektet innefattar elva informationsfilmer med titlar som ”RFSU informerar om abort”, ”RFSU informerar om preventivmedel” och ”RFSU informerar om lust och njutning”.
Materialet, som finns på flera olika språk, är tänkt att nå målgruppen genom bland annat vårdpersonal och SFI-lärare, berättar Kerstin Isaxon. Det ska även användas för att nå män med informationen.
Världen idag kontaktar socialminister Annika Strandhäll (S) för att höra varför den svenska synen på sex och samlevnad är bättre än den syn som de nyanlända har med sig.
”Det är inte regeringens åsikt. Många gånger finns dock både en språkbarriär och okunskap om hur och var man kan söka vård och information i dessa frågor hos den som är ny i vårt land. Informationen måste därför vara tydlig och enkel på de vanligaste språken, för att underlätta för kvinnorna att söka vård”, skriver Strandhäll i ett mejl till Världen idag.
Varför ska just RFSU få hålla i sexualupplysningen? Skulle en organisation som "Nätverket för samlevnad och sexualitet" kunna få stöd också?
”RFSU ansökte om medel hos regeringen, och bedömningen var att det fanns skäl och möjlighet att bevilja medel. Det görs alltid en bedömning i det enskilda fallet”, skriver Annika Strandhäll.
Hon påpekar att det är vanligast att pengar betalas ut till myndigheter och landsting, men att organisationer kan ansöka om medel om de visar att pengarna kommer användas till rätt ändamål samt uppfyller alla formella krav – en bedömning som görs av Kammarkollegiet.
Hur ser ni på risken att satsningen blir en kulturkrock som leder till ökad segregering?
”RFSU anpassar sin information till olika målgrupper. Den risken har bedömts som låg”, skriver Annika Strandhäll.
Inte heller Kerstin Isaxon på RFSU tror att det finns en risk för ökad segregation.
– Den risken tror jag är minimal till obefintlig. Att ha bilder som visar hur ett könsorgan ser ut eller vilka sätt man kan ha sex på är att vara konkret, säger hon.