Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Justitieminister Morgan Johansson (S) är en av regeringens flitigaste twittrare, men anklagas nu för bland annat personangrepp på opinionsbildaren Ivar Arpi. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Minister kritiseras för sitt twittrande

Justitieminister Morgan Johansson får kritik från många håll för sina inlägg på Twitter. I sociala medier och på ledarplats i flera rikstidningar kritiseras han för personangrepp på journalister, över att ha gett stöd åt en brottsmisstänkt och för att vara ohederlig i sina inlägg.

Nyheter · Publicerad 06:00, 4 aug 2021

Morgan Johansson (S) är en av regeringens flitigaste twittrare. Sedan han skapade ett Twitterkonto i januari 2010 har det hittills blivit mer än 19 000 tweets. Alltså ungefär fem om dagen.

Men justitieministern kritiseras nu på en rad punkter, varav själva mängden tweets är en av dem. I en ledartext i Expressen skriver Alice Teodorescu att Morgan Johansson ”alltid tycks ha en minut över för att härja på Twitter”.

Allvarligare är kritiken mot att Morgan Johansson gärna går till personangrepp. Förra veckan var det bloggaren och skribenten Ivar Arpis tur. Johansson kommenterade utredningen av stormningen av Kapitolium i Washington DC, varpå han drog in Arpi, om än omnämnd som ”en känd högerdebattör”.

Johansson påminde om att Ivar Arpi, när det begav sig vid Kapitolium för ett halvår sedan, hade ”spelat ner” händelsen när denne motsatte sig att det hela kallades ”kuppförsök”. Med raljant ton frågar sig justitieministern om Arpi har lärt sig något av sitt misstag, och fyller själv i med, ”jag skulle inte slå vad om det”.

I meningsutbytet som följde listar ministern egna politiska bedrifter och skriver till Ivar Arpi: ”Vad har du själv gjort i politiken, bortsett från att försöka förringa en av de värsta attackerna på ett demokratiskt parlament i modern tid?”

När sedan Paulina Neuding på ledarplats i Svenska Dagbladet tog upp hur justitieministern kritiserade Arpi, blev även hon verbalt angripen.

”Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen. Och när de får mothugg och inte klarar sakdebatten – då svarar de med personangrepp”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

Ministern kritiseras även för att ha backat upp kändispolisen och sommarvärden i P1 Nadim Ghazale, när det avslöjades att denne skrivit antisemitiska inlägg på Twitter, bland annat då han liknat Israel vid ”mänsklig cancer”. Ghazale mötte skarp kritik, och hans – enligt vissa – halvhjärtade och icke genuina ursäkt förvärrade situationen.

I det läget gick Morgan Johansson in i tråden och kallade Nadim Ghazales kritiker för ”hatare” och skrev att kritiken mot honom ”bara var att bortse ifrån”. Det sista formuleringen togs dock senare bort, men dök sedan upp som skärmdump längre ner i tråden.

Ghazale har polisanmälts för hets mot folkgrupp, och justiteministerns uppbackning av honom har mött massiv kritik.

Världen Idag har sökt Morgan Johansson men har inte fått något svar. Vi har även frågat statsminister Stefan Löfven om justitieministerns twittrande är en belastning för regeringen, men pressekreteraren svarar att statsminstern inte är tillgänglig för intervju.

Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen. Och när de får mothugg och inte klarar sakdebatten – då svarar de med personangrepp.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00