Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Mindfulness och yoga tar allt större plats

Aktiviteter som yoga och mindfulness har på relativt kort tid blivit självklara inslag på arbetsplatser, i skolan och inom vården, ja till och med på mer oväntade platser som på mjölkkartongens baksida och på statsministerns agenda.

Nyheter · Publicerad 07:51, 6 apr 2016

Exakt när yogan gjorde sitt inträde i Sverige är svårt att fastslå. Dock hölls troligen den första yogaskolan ”Skandinavisk yoga och meditationsskola” 1972 på Håå kursgård i Småland.

– Från 1970-talet och framåt har konceptet ”hälsa” individualiserats och kommersialiserats, säger Helena Tolvhed, historiker och forskare, i ett reportage i Fokus om yogans expansion.

Hon menar att när individen betraktas som en konsument, själv ansvarig för att förebygga ohälsa, så växer en marknad fram runt detta med bland annat gymkedjor och kroppsbehandlingar.

– Yoga och wellness kan ses som del av denna process, framför allt marknadsförda till medelklassens kvinnor, säger hon.

På senare år har yoga gått från att vara något exotiskt eller flummigt, till att bli givna inslag i många svenskars vardag. Många elever har yoga eller yogainspirerade aktiviteter i skolan, det används för smärtlindring och rehabilitering på sjukhus och som inspiration på arbetsplatser.

Aktören ”MediYoga” samarbetar exempelvis med Karolinska institutet och många andra vårdplatser för att forska på och lyfta fram yogans plats inom vården. Man utbildar vårdpersonal och patienter blir i nästa led erbjudna yoga som sägs kunna hjälpa och lindra allt ifrån hjärtproblematik till ryggbesvär.

En annan aktör är ”Skolyoga” som bland annat utbildar pedagoger i förskola och skola för att själva kunna hålla i yogastunder på skolan. När Östermalmsskolan i Stockholm 2012 anmäldes för att man utövade yoga med eleverna, prövade Skolinspektionen fallet. Myndigheten ansåg att yoga kan tillåtas, men betonade att det ska prövas i varje enskilt fall så att det inte finns risk för konfessionella inslag.

Katarina Plank är religionsvetare vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om mindfulness.

På frågan hur yoga, mindfulness och liknande kunnat få sådant genomslag i ett sekulärt samhälle som Sverige pekar hon på trender som sätter kroppen i fokus. 

– Kropp och hälsa är tätt förknippat med självutveckling och i vissa fall andlighet. De senaste åren har vi sett en starkare trend med träning, att skapa en perfekt kropp och att forma sin identitet genom att forma sin kropp. Träningskulturen gör också att sådana praktiker som varit religiösa nu används i icke-religiös kontext, som medicinsk eller terapeutisk träning.

Enligt Katarina Plank kan man utgå ifrån att majoriteten söker sig till yoga för något annat än en religiös eller andlig upplevelse.

– De få studier som gjorts kring varför människor använder sig av komplementärmedicin och tekniker utanför sjukvården visar att människor söker sig till detta för kroppslig lindring, att man har smärtproblematik. Man är inte ute efter en religiös upplevelse, sedan är det inget som hindrar att detta kan vara en ingång att leta sig vidare i andra sammanhang. Det är rimligt att anta att denna hälsoaspekt även gäller yoga. 

Själv håller hon just nu på att titta närmare på var man hittar mindfulness i Göteborg. 

– I forskningsprojektet har vi identifierat cirka 100 producenter, ett fåtal är buddister och merparten finns inom sjukvård, företagshälsovård och några enskilda företag, säger hon och berättar att man mer och mer inom religionsvetenskapen talar om det fält som kallas "levd religion".

Det kan vara olika typer av ceremonier eller praktiker som människor har men som inte tar sig uttryck inom de traditionella religionernas ramar. 

– Människan har en mängd praktiker, man kan ifrågasätta om vi är så sekulära som vi tror. Som religionsvetare tittar vi allt oftare på vad människor gör i sin vardag, praktiker som inte följer den teologiska mallen utan där rummet och omgivningen sätter formerna för vad man gör och hur man tolkar detta.​

3 exempel på när yoga överraskande tagit plats

– Ett av de mer oväntade situationerna där yoga förekommit den senaste tiden var i ett möte mellan Sveriges statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi. I samband med ett besök i Indien gjordes ett längre gemensamt uttalande och i en av punkterna uppmärksammas "fördelarna med att praktisera yoga". I Löfvens och Modis gemensamma uttalande nämns också "Namaste Stockholm", en festival i Stockholm där yoga tar stor plats och där Swami Jyothirmayah, känd meditationslärare, medverkar. Han åker jorden runt och talar, utför så kallad healing och håller i "välsignelsesessioner". "Swami" är en titel som någon som anses ha uppnått "en högre medvetenhet" får.

– På mejerijätten Arlas förpackningar har tusentals svenskar den senaste tiden kunnat läsa om yoga och vad det är för något. ”Genom yogan kan vi bli mer närvarande i nuet, med alla våra sinnen fokuserade, öva upp vårt tålamod, bli mer lyhörda för oss själva och andra och bygga upp en inre trygghet”, skriver man i en text. Företaget har fått kritik men menar att man inte lägger någon ”religiös värdering” i texterna. Men när Världen idag i mars ställde frågor till Arla om företagets Kesopaket, som nyligen fick en yin och yang-symbol i nedre högra hörnet, backade man och berättade att man tar bort symbolen med hälsningen: ”Det var ogenomtänkt av oss”.

– I höstas uppmanades plötsligt alla barn som tittade på "Morgonshowen" i SVT:s Barnkanalen av programledaren Tobias Blom att testa några olika yogaövningar. ”Han lärde dem andningsteknik och övningar. Han berättade att yoga är en 5 000 år gammal filosofi, och att detta kändes så bra så detta gör vi i morgon också. Det han inte berättar är hur alla övningar har en andlig koppling och leder till ett högre medvetande. Yoga är hinduism”, menade en av flera upprörda föräldrar. Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden, men SVT själva försvarade sig med att det bara handlade om att hjälpa barn att slappna av.

Mindfulness

Mindfulness är en teknik och ett förhållningssätt med rötter i buddismen. Översatt till svenska blir det ungefär ”medveten närvaro”. Det beskrivs ofta handla om att vara medvetet närvarande i nuet. Man fokuserar till exempel mycket på att andas på ett visst sätt och att se och acceptera de tankar man har för att sedan släppa dem och åter fokusera på andningen.

Det kan också handla om att återkommande stanna upp i vardagen och registrera dofter, smaker och intryck för att försöka befinna sig i nuet. ”Om du är i psykisk obalans eller tidigare har haft en psykos, kan det vara bra att tala med en läkare innan du gör andra typer av mindfulnessövningar, till exempel sittande meditation”, varnar 1177.se på sin webbplats.

Yoga

Det finns många olika typer av yoga, men den har sin grund i österländsk religion och mysticism och förknippas i dag inte minst med hinduismen. I religiösa traditioner handlar det mycket om att förenas med energin/det gudomliga i kosmos, i väst talar man dock oftast om det som ett sätt att uppnå avslappning eller stressmildring.  

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10