Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Miljoner av skattebetalarnas pengar till RFSL:s opinionsbildning

En sajt som tipsar om hur man genomför ”våldtäktslek”, en annan webbplats som lär flickor med könsdysfori hur man kan få bröstkorgen att se plattare ut, och opinionsbildning för att sexköp ska bli lagligt. Det är några av de verksamheter som påverkansorganisationen RFSL driver och som intäkterna för deras populära hbtq-certifieringar går till.

Nyheter · Publicerad 09:53, 22 dec 2022

RFSL bedriver en mängd olika verksamheter och utbildningar, men hbtq-certifieringarna är deras storsäljare. Man beskriver det som en ”kvalitetsstämpel” och ett bevis på att en verksamhet arbetar strategiskt för att ”utmana” vissa föreställningar och normer. Och gen­svaret har varit enormt sedan konceptet introducerades 2008.

På organisationens webbplats listas alla aktörer som genomgått utbildningen. Det handlar om begravningsbyråer, bibliotek och en lång rad kommunala avdelningar runt om i landet. Hela Migrationsverket; länsstyrelser; hela Faluns och Skellefteå kommuner med dess olika avdelningar; förskolor; skolor; stora företag såsom KPA Pension; fastighetsbolag; idrottsföreningar; och inte minst vårdinrättningar. Till exempel har 24 avdelningar på Enköpings lasarett hbtq-certifierats av RFSL, liksom vårdcentraler, äldreboenden och socialtjänstverksamhet i kommuner.

Vad en certifiering från RFSL kostar beror på flera olika faktorer. Man uppger dock själva att det för en grupp på max åtta personer uppgår till 50 000 kronor. För en verksamhet med 50 personer kan priset bli omkring 275 000 kronor.

Över 550 verksamheter har hbtq-certifierats sedan starten. Verksamheten bedrivs i dag via bolaget RFSL Utbildning AB, men certifieringarnas popularitet har lett till konkurrens och nya aktörer som kommit in på marknaden. RFSL har dock som en del i sin strategi att certifieringarna ska uppdateras med tre års intervall, annars får man inte behålla sitt certifikat. Omcertifieringarna innebär nya kostnader för verksamheterna och nya intäkter för RFSL.

De senaste åren har kostnaden för certifieringarna och den monopolliknande ställning som de gett RFSL kritiserats från konservativt håll, men kritiken kommer även från hbtq-aktörer. Lars-Åke Wilhelmsson, känd som ”Babsan”, berättade 2020 för SVT att han blivit chockad när han insåg att region Gävleborg hittills låtit hbtq-certifiera sin personal via RFSL till en kostnad av drygt 2,1 miljoner kronor. Priset steg dessutom senare då omcertifieringar inte hade räknats in.

Certifieringarna är inget annat än en del i ett osunt monopol som RFSL har på hbtq-frågor och som de tjänar massvis med pengar på, menade Lina Landström, grundare av Centerpartiets ungdomsförbunds hbtq-nätverk, i en opinionsartikel hos SVT 2015.

”Kommuner betalar alltså miljontals kronor för en hbt-certifiering till samma organisation som påpekat behovet av den. Miljontals kronor som skulle kunna gå till att exempelvis höja lärarlöner, förbättra äldreboenden eller rusta upp kollektivtrafiken”, framhöll Landström.

Men hbtq-certifieringarna har trots invändningarna genom åren tuffat på och inbringat miljoner till RFSL. 2015 rapporterade Dagens Nyheter att intresset under det senaste året hade fördubblats för RFSL:s certifiering bland offentliga verksamheter. RFSL:s egen företrädare konstaterade i artikeln att en liknande certifiering som bedrivs av en påverkansgrupp för offentliga aktörer inte existerade någon annanstans i världen.

Överskottet för utbildningarna, pengar som alltså ofta kommer från skattebetalarna via kommunala, regionala och statliga instanser, går direkt tillbaka till RFSL och deras påverkansarbete. I det ingår bland annat opinionsbildning för att göra köp av sex lagligt i Sverige.

RFSL driver också en sajt som ger råd om hur ”rape play” (våldtäktslek) ska bli så realistiskt som möjligt och tips på akter som kan genomföras tills ”man knappt kan andas”. Världen idag har tidigare berättat om SLM Sexperterna vid RFSL Stockholm som på sin sajt tar upp en lång rad extrema sexualakter. Här föreslås sådant som ska genomföras ”till den grad att … ögonen tåras och kräkreflexerna kickar in” och på sajten beskrivs användning av droger i samband med sex som ”neutralt” som kan ge psykologisk effekt ”där spärrar och hämningar släpper”.

RFSL Ungdom driver också sajten ”Transformering” där barn och unga med upplevd könsdysfori får tips på hur man kan ”se ut” mer som sitt önskade kön innan eventuella ingrepp görs.

Ett exempel är ”tucking”, en kontroversiell metod som innebär att ”pressa samman och föra undan penis och pung för att dölja dem och för att ens könsorgan ska se plattare ut under kläderna”. Detta kan ”motverka psykisk ohälsa”, hävdar sajten.

En bra bit ner på webbplatsen kan man läsa: ”Det finns inte tillräcklig forskning om vilka risker som kan vara förknippade med tucking … Om man producerar spermier kan tucking påverka ens fertilitet.”

Andra råd som ges till unga med upplevd könsdysfori är att börja med hårborttagning, att använda peruk, att flickor ska testa ”binders” som ska få bröstkorgen att bli plattare samt att jobba med röstträning och att använda sig av penisproteser.

Kommuner betalar alltså miljontals kronor för en hbt-certifiering till samma organisation som påpekat behovet av den.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00