På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Brott mot ettbarnspolitiken kan straffas hårt i Kina. Nära 1,5 miljoner kronor blev böterna för ett par i södra Kina när de fick sitt andra barn tidigare i år. Familjen på bilden har inget samband med artikeln. Foto: NG HAN GUANG/AP SCANPIX

Miljonböter till kinesiskt par som skaffade ett andra barn

1,3 miljoner yuan (cirka 1,5 miljoner kronor) blev bötesstraffet för ett par i södra Kina. Brottet: De skaffade ett andra barn och bröt mot ettbarnslagen.  

Nyheter · Publicerad 11:19, 5 jun 2012

I februari fick ett par i staden Rui'an i södra Kina fick en dotter. Problemet för dem var att de redan hade en son, och därmed bröt de mot förbudet mot att skaffa fler barn än ett. Nu har myndigheterna straffat paret med 1,3 miljoner yuan i böter. Det höga beloppet motiveras med att paret, som inte namngetts, uppges vara välbärgat.
The Telegraph citerar tidningen City Express som skriver att paret hade stora tillgångar och antingen ägde eller var aktiägare i flera företag.
”Paret chockades av beloppet, men de betalade böterna”, uppger City Express.

 Wendy Wright, direktor vid familjerättsorganisationen C-Fam, säger till Lifesite att det är särskilt upprörande att de kinesiska myndigheterna straffar familjer som föder en flicka.
– Eftersom flickaborter är så vanligt att de lider av ett underskott på kvinnor, borde Kina betala par för att skaffa flickor. I stället får dessa föräldrar, som på något sätt undviker myndigheterna tillräckligt länge för att kunna föda barnet, betala en avgift för det, säger Wright.

 Enligt The Telegraph har det blivit allt vanligare att välbärgade skaffar fler barn och väljer att betala de böter som utdöms. Tidningen skriver att bötesbeloppet brukar motsvara mellan tre och tio gånger genomsnittsinkomsten i den stad man bor i. 
De ekonomiska straffen för att skaffa fler barn än ett har blivit en allt större inkomstkälla för staten. The Telegraph citerar uppgifter från statsstyrda tidningen People´s Dailys nätupplaga, som 2010 beräknade intäkterna till 20 miljarder yuan varje år.

 Familjer som vägrar att betala böterna får inte sitt barn officiellt registrerat, vilket gör att barnet bland annat inte får tillgång till sjukvård. Det händer också att barn konfiskeras, skriver The Telegraph. Tvångsaborter ända in i nionde graviditetsmånaden och tvångssteriliseringar är andra åtgärder som myndigheterna tar till för att hindra familjer från att skaffa fler än ett barn. 

Nyligen uppmärksammades att Tian Liang, guldmedaljör i simhoppning i OS 2000 och 2004, miste sitt jobb i ledningen för en simmarutbildning i en provins, efter att han och hans hustru skaffat ett till barn.  

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier