Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Annika Strandhäll (S), ny klimat- och miljöminister, har de senaste åren haft flera obetalda skulder som hamnat hos Kronofogden. Foto: TT

Miljöministern i blåsväder – hade fel om kärnkraftverk

Annika Strandhäll (S) är ny miljöminister i regeringen. I en intervju i SVT kunde Strandhäll inte svara på hur många kärnkraftsreaktorer som Sverige har i drift. Och Aftonbladet och TV4 avslöjar att hon de senaste åren haft flera obetalda skulder som gått till Kronofogden.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 dec 2021

När Annika Strandhäll under tisdagen medverkade i SVT fick hon frågan hur många kärnkraftsreaktorer som stängts ner respektive är i bruk i Sverige.  

– Det här borde jag ha koll på, säger miljöministern innan hon chansar på att två stängts ned och tre är i drift.

Rätt är att sex reaktorer är nedstängda och att sex reaktorer är i drift. Okunskapen har fått många att reagera och kritiker menar att det handlar om fakta som en miljö- och klimatminister bör kunna.

Under tisdagen avslöjade Aftonbladet att det enligt Kronofogden fanns två betalningsförelägganden mot Strandhäll. Den ena ska ha inkommit till Kronofogden i somras från ett företag som bland annat utför poolfyllning. Den andra är en skuld på bredband.

Dessa uppgav Annika Strandhäll senare att hon inte känt till men nu ska ha betalat. I en intervju i TV4 sade hon att hon annars alltid haft ordning på sin privatekonomi. Men under onsdagen rapporterade TV4 att Strandhäll har haft nio skulder som gått till Kronofogden sedan 2018, varav sju nu ska vara reglerade.

Samtidigt som Sverige får ny miljöminister har det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge satts i beredskapsläge på grund av kylan och elbristen. Elpriset fortsätter att stiga till historiskt höga nivåer. Om förra veckans snittpris består under några veckor kan decemberfakturan bli närmare en tusenlapp dyrare än föregående månad, uppger TT.

Allt fler ifrågasätter nu de kontinuerliga nedstängningarna av kärnkraftsreaktorer.

”Utfasningen av kärnkraften har skapat en sårbarhet som blir alltmer uppenbar. Sveriges allt större beroende av volatila energikällor – i första hand vindkraft – är allvarligt och det måste vidtas åtgärder för att återfå en grundstabilitet i systemet”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

KD begär nu en särskild debatt i riksdagen om regeringens hantering av energiförsörjningen.

– Vi har en oerhört allvarlig situation just nu. Både hushåll och företag lider när elpriserna fortsätter slå nya rekord, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00