Nyheter

Miljardtillskott för Israel när gasintäkterna ökar snabbt

Gasfältet Leviathan är ett av de områden som inbringar intäkter till Israels statskassa och bevakas av den israeliska militären. Omkring 75 procent av Israels el kommer från landets naturgas i Medelhavet.
Gasfältet Leviathan är ett av de områden som inbringar intäkter till Israels statskassa och bevakas av den israeliska militären. Omkring 75 procent av Israels el kommer från landets naturgas i Medelhavet.

Samtidigt som ökad efterfrågan på naturgas leder till ökat pris bidrar Israel med rekordstor naturgasproduktion. Det genererar miljardintäkter för landet, pengar som nu placeras i en välfärdsfond för att komma israeler till del under lång tid framåt.

Publicerad Uppdaterad

Pengarna återvänder till invånarna

Avigdor Liebermann

På 2010-talet upptäcktes gasfyndigheter i Medelhavet utanför Israel. Nu börjar det ge ett ordentligt tillskott i landets kassa. Israels energimyndighet släppte nyligen en rapport som visar att landets skatteintäkter från naturgas, mineralutvinning och avgifter kopplade till dessa steg med omkring 50 procent under första halvan av 2022 jämfört med samma period förra året, uppger tidningen Al-Monitor.

Rekordstor produktion vid landets gasfält, ökad efterfrågan och prisuppgång på naturgas efter Rysslands invasion av Ukraina samt en gynnsam växelkurs ligger till grund för ökningen.

Totalt inbringade fonden omkring motsvarande sex miljarder svenska kronor under det första halvåret. Bara i augusti inbringade gasintäkterna drygt två miljarder kronor, som placerades i Israels välfärdsfond. Fonden beräknas växa till omkring 12 miljarder svenska kronor under året.

Fonden togs i bruk efter att motsvarande drygt tre miljarder svenska kronor fanns i fonden, vilket skedde i juni. Avkastningen från den ska investeras i sociala, ekonomiska och utbildningsrelaterade projekt.

– Pengarna återvänder till invånarna, sade Israels finansminister Avigdor Lieberman i ett uttalande i samband med att fonden startades i somras.

Investeringarna är tänkta att ske långsiktigt.

”Precis som andra exportörer av gas och olja hoppas Israel att välfärdsfonden, genom smarta investeringar, kan användas för att förbättra utbildningen och välfärden för israeler i framtiden”, skriver Al-Monitor.

År 2013 förutspådde Bank of Israel att en summa som motsvarar över 40 miljarder svenska kronor skulle finnas i fonden vid slutet av 2022, men räknade då med att den skulle tas i bruk redan under 2018. Orsaken till att intäkterna kommit in senare än beräknat härrör bland annat till att en del av gasen från israeliskt territorium måste säljas till israeliska konsumenter, vilket genererar ett lägre pris.

Fler fyndigheter tros finnas utanför Israels kust. Landets energiminister Karine Elharrar lade dock i december förra året in ett år långt stopp av nya fördelningar av gasfyndigheterna med hänvisning till miljöaspekter. Men stoppet togs nyligen bort i spåren av Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Reuters.

Rony Halman, som sitter med i styrelsen för den israeliska välfärdsfonden, sade nyligen att den på sikt skulle kunna växa till över 3 000 miljarder svenska kronor, vilket är mer än fem gånger så mycket som officiella beräkningar antytt.

– Ett beslut från myndigheterna behövs för att öppna utforskningen av Israels gas till havs, sade han, uppger Bloomberg.

Powered by Labrador CMS