Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Mikael Oscarsson (KD) vill satsa miljarder på försvaret. Foto: TT

Mikael Oscarsson: "Vi är väldigt sårbara"

Vi måste rusta oss innan det är för sent. Det menar Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson. Han anser att miljardbelopp behöver tillsättas till försvaret, snarast.

Nyheter · Publicerad 14:20, 11 jan 2017

I veckan genomfördes Folk och försvars rikskonferens i Sälen. En som var på plats är KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

– Det viktigaste är att vi får mer pengar till försvarsmakten, och det i närtid, säger han.

Han påpekar att den försvarsberedning som presenterades i måndags tar upp hur den svenska försvarssituationen ser ut – men inte hur bristerna ska åtgärdas. En annan svaghet, menar han, är att den fokuserar på 2020–2021.

– Jag tycker att vi behöver fokusera på 2018-2019 och tala om vad som behöver göras redan nu. Sedan får man komma fram till vad det kommer kosta. Det kommer dock handla om belopp i miljardklassen, säger han.

Mikael Oscarsson menar att det svenska försvaret är mycket bristfälligt. Några av de saker som skulle behöva göras, enligt Mikael Oscarsson, är att avveckla det nuvarande systemet, ta fram befintlig utrustning som ”finns i förråden”, skaffa in nytt material och genomföra övningar.

– Vi behöver samordna oss. Hur låter en blåsorkester som inte har övat ihop? Inte bra. På samma sätt är det med försvaret – det skulle inte fungera i en krissituation.

Hur tycker ni i KD att dessa tillskott ska finansieras?

– Det är för tidigt att säga än. Nu måste vi först och främst få en samsyn över vad som behöver göras. Vi måste vara ärliga mot svenska folket och säga hur det ser ut i dag.

Mikael Oscarsson påpekar att det finns både militära och civila hot. Ett exempel på civilt hot är IT-spionage och -sabotage.

– Vi är väldigt sårbara, säger han.

Hur illa ställt är det med vår försvarsförmåga?

– 1992, när den första Folk- och försvarskonferensen ägde rum, satsade Sverige 2,4 procent av BNP på försvaret. Under kalla kriget var siffran tre procent. Nu ligger vi på en procent. Då räcker det inte med vackra ord, då krävs det pengar.

Hjälper några miljarder om ett land skulle få för sig att vilja invadera oss? Är det någon idé att satsa?

– Jo, det är en idé. Att kunna försvara sig är en av statens grunduppgifter. Det är vad medborgarna kan förvänta sig att staten ska ta hand om. Och då måste vi göra något åt det. Man kan inte resonera: ”Laden håller på att falla ihop. Det är ingen idé att rusta upp den, för den kommer att falla ihop ändå.”

Förutom att rusta upp vårt eget försvar anser Mikael Oscarsson att Sverige ska ta steget fullt ut som Natomedlem.

Vilket är det största hotet, enligt dig?

– Det största hotet är att vi har en för dålig beredskap, både när det gäller försvaret och civilt. Sedan är det ingen hemlighet att de senaste incidenterna i vårt närområde har kommit från Ryssland.

Mikael Oscarsson tycker att vi ska resonera som Finland har gjort: ”Vi har goda relationer med Ryssland, men vi har också ett gott försvar.” Han betonar dock att han tycker det är viktigt att vi markerar mot Ryssland, till exempel när det gäller användande av svenska hamnar för gasledningsprojekt.

Vad tror du att Ryssland vill med Sverige, invadera oss? Om ja, varför?

– Det kan jag inte svara på. Jag tror inte att Sverige i första hand är ett mål, men jag tror att Sverige kan vara strategiskt viktigt, om det till exempel skulle ske ett angrepp mot Baltikum.

Finns det andra länder som utgör ett hot mot Sverige och ser oss som strategiskt?

– Det finns andra, mer avlägsna, länder som bedriver spionageverksamhet i Sverige. Men det viktiga är att Sverige kan hantera kriser i närområdet. Med ett försvar minimerar vi riskerna. Vi har haft fred i 200 år nu. Man kan bli krigsskadad, men man kan också bli fredsskadad. Vi kan inte ta för givet att vi ska fortsätta vara lyckligt lottade.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier