Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Mikael Järlestrands låt om USA-valet blev succé

Både skoj och allvar finns med i en poplåt om det amerikanska presidentvalet som släppts av den kände kristne sångaren och låtskrivaren Mikael Järlestrand.

”Take me to the White House” hade på måndagen drygt 40 000 visningar, enligt Järlestrand.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 okt 2020

Många hajade till när den kristne sångaren Mikael Järlestrand förra måndagen lade upp en låt med något oväntad stil och innehåll.

I videon föreställer Mikael Järlestrand en nyhetsuppläsare i amerikansk tv, där bilder ur nyhetsklipp och på tidigare presidenter växlar i bakgrunden.

Här finns den utlovade muren mot Mexiko med, liksom president Donald Trumps närmanden till Nordkorea. Men också anspelningar på rivalen Joe Bidens 40 år inom politiken, och tidigare presidenters oegentligheter.

För Mikael Järlestrand, som är utbildad lärare i historia och musik, är låten ett sätt att visa komplexiteten i amerikansk politik.

– Det började mest som en rolig idé i somras. Sen valde jag att gå in som en nyhetsuppläsare som förmedlar fakta och låter tittare och lyssnare själva ta ställning, precis som tanken är med låten, säger han till Världen idag.

Men här finns också ett allvarligare budskap. De två presidentkandidaterna uppmanas att hålla sig till sanningen, och att ta en eventuell valförlust med jämnmod. Men också att ”se till att varje liv spelar en roll”.

– Det handlar inte om att alltid klara av att göra det rätta, men att ha det som ledstjärna, och att hålla sig till sanningen, säger Mikael Järlestrand.

Låten är på engelska, med svenska undertexter, och Mikael Järlestrand berättar att flera amerikaner hört av sig efter att de sett den.

– En person hade just varit och poströstat. En annan ville förklara sitt eget politiska ställningstagande, säger han.

– Många som kommenterar undrar vad som ligger bakom. Men jag tänker att tolkningen får ligga i åhörarens öga och öra.

Men hur ska man tolka flaskan med alkoholfri, dansk öl som plötsltigt dyker upp bredvid nyhetsuppläsare Järlestrand?

– Jag dricker ju inte själv öl. Men det passade till anspelningen på att Trump ville köpa Grönland av Danmark, skrattar sångaren, som släpper en ny poplåt den 15 november.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...