Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Migranter får möta Jesus vid USA:s gräns

Alltmedan tiotusentals migranter samlas vid USA:s södra gräns, har kyrkan kommit att bli en fristad. I en fattig stadsdel utanför Tijuana har pastor Gustavo Banda fått se många migranter överlämna sina liv till Jesus. 

– Vi visste att Gud skulle göra något speciellt, säger han till CBN News.

Nyheter · Publicerad 19:00, 4 jan 2022

För omkring tio år sedan upplevde Gustavo Banda och frun Zaida Guillén en Guds maning att flytta till Cañón de Alacrán, en plats med stora behov, berättar Banda för CBN News.

– Gud gav mig en dröm att jag skulle bygga en kyrka, och vi arbetade i åtta månader, dag och natt. Vi visste att Gud skulle göra något speciellt, men ingen hade en aning om vad som skulle hända, förklarar han.

Enligt CBN News präglas området av kriminalitet och fattigdom.

– Alla vill inte komma hit, medger Gustavo Banda.

Men mitt i fattigdom och oro har kyrkan Iglesia Embajadores de Jesús blivit till en fristad för tiotusentals migranter. På söndagarna firas gudstjänster, medan resten av veckan ägnas åt att tillgodose fysiska och andliga behov, bland annat via ett skyddsboende.

– Vi delar Jesu kärlek. Att gå till de fattiga är ett uppdrag från Gud, säger Banda.

Migranterna anländer från olika delar av världen.

– Det började med migranter från Haiti, Afrika, Pakistan och Mellanöstern. I dag har vi främst människor från El Salvador, Guatemala, Ecuador, Nicaragua, Colombia, liksom från Mexiko. Vi uppskattar att omkring 35 000 människor har besökt kyrkan, säger Gustavo Banda.

Kyrkans volontärer driver nu skola för barnen, och hjälper migranter med förberedelser inför en tillvaro i USA. Andra lokala kyrkor och aktörer från civilsamhället bidrar också med mat och andra förnödenheter.

– Det viktigaste är att människor får veta att det finns hopp, säger Gustavo Banda.

I höstas rapporterade Världen idag om omfattande kaos sedan amerikanska delstaten Texas stängt en gränsövergång mot Mexiko och USA avvisade tusentals migranter. Många av de som kommit från Haiti valde att frivilligt återvända till Mexiko.

Enligt NBC News arbetar Gustavo Banda dagligen med att uppmana migranter att inte slösa bort sina besparingar på oseriösa människosmugglare som, via sociala medier, utlovar säker resa till USA. Människor har anlänt till gränskyrkan barskrapade på pengar, vilket fick Banda att slå larm om människosmugglarnas marknadsföring.

Många har även utsatts för våldtäkt, våld eller utpressning, skriver NBC News.

Gustavo Bandas fortsatta vision är att ge ännu fler migranter evangeliet om Jesus.

– Jag vet att jag oftast bara har lite tid med dem, så mitt jobb är att de ska veta så mycket de kan om Jesus, döpa dem som så önskar och skicka dem till USA i tro på Jesus. Jag har inte siffrorna, men vi har döpt många och ännu fler har överlämnat sig till Jesus. Detta är min kallelse, säger han.

Jag vet att jag bara har lite tid med dem, så mitt jobb är att de ska veta så mycket de kan om Jesus.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10