Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Att få en bild på någon annans könsorgan kan vara en positiv upplevelse, menar Metros sexualrådgivare. (Tjejen på bilden har inte med texten att göra.) Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Metro och RFSU vill hjälpa läsare skicka bra könsbilder

Så skickar du bilder på könsorgan utan att trakassera – det är innehållet i en artikel som tidningen Metro nyligen publicerade i samarbete med RFSU. ”Lägg lite tid på att få till ett bra foto”, står det i ett av råden.

Nyheter · Publicerad 11:00, 7 feb 2018

Att skicka bilder på intima kroppsdelar till någon annan kan vara ett sexuellt ofredande. Genom #metoo-uppropet har många personer vittnat om hur de blivit utsatta för handlingen. Samtidigt tycker tidningen Metro att det är värt att lyfta fram hur man skickar sådana bilder som en ”uppskattad sexuell invit”.

”Skicka snoppbilder utan att trakassera – så gör du” är rubriken på den artikel som tidningen publicerade i samarbete med RFSU förra onsdagen. I artikeln ger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, ”vett och etikett”-tips till den som vill skicka bilder på sitt könsorgan.

Kontentan av artikeln är att intima bilder kan uppfattas på två sätt – antingen som en förnedrande sexistisk handling, eller som något som gör en glad.

En del av artikeln utgörs av en faktaruta med rubriken ”Checklista för allas trevnad – tänk på det här innan du blottar dig genom mobilen”. Ett av råden i faktarutan är att tänka på att agerandet kan vara ett sexuellt ofredande, men ett annat råd handlar om bildens kvalitet.

”Lägg lite tid på att få till ett bra foto”, står det i råd nummer fyra. ”Undvik disk eller ett smutsigt handfat på samma bild”, skriver Larsdotter.

Världen idag tar kontakt med Suzann Larsdotter för att höra på vilket sätt det, i ljuset av metoo, är lämpligt att lära människor hur man skickar bilder på könsorgan.

– De här bilderna ska bara skickas när det är ömsesidigt. Men ska fråga först om personen vill ta emot en bild, säger hon.

Är det inte bättre att uppmana människor att inte skicka den här typen av bilder över huvud taget?

– Jag tycker att det är okej att skicka en sådan här bild så länge den är önskvärd.

Kan man vara helt säker på att den andra personen inte uppfattar bilden som sexuella trakasserier?

– Om man är osäker tycker jag att man ska låta bli att skicka bilden.

Hur ser du på risken att barn/tonåringar läser texten och tänker att det är fritt fram att skicka sådana här bilder?

– När det gäller ungdomar så tror jag att de är kloka nog att förstå budskapet. Artikeln är väldigt tydlig med att det måste vara ömsesidigt och att det är sexuella trakasserier om det inte är ömsesidigt. Förstår de inte det har jag misslyckats totalt med min artikel.

Världen idag tar kontakt med Metro för att höra hur man resonerade när man publicerade en text som lär ut hur man skickar bilder på könsorgan. Tillförordnade redaktionschefen Anneli Wikström väljer att svara med en mejlkommentar.

”Om ni läser artikeln, vilket jag förutsätter att ni gjort, så handlar den om vad man ska tänka på om man vill skicka bilder på sitt könsorgan till någon, det finns ju faktiskt de som vill motta sådana bilder också”, skriver Wikström.

Hon påpekar att ”en av de viktigaste sakerna att tänka på då är att försäkra sig om att den man tänkt skicka bilden till vill motta bilden”.

Wikström menar att det, i kölvattnet av #metoo-uppropet, var vist att publicera texten.

”Eftersom det, under metoo, kom många vittnesmål om oönskade dickpics [bild på manligt könsorgan], så är det uppenbart ett problem, vilket också är anledningen till att vi skriver om det. Artikeln riktar sig till sådana som vill skicka bilder, vett och etikett för de här personerna helt enkelt”, skriver hon vidare.

Ifall barn och ungdomar ser artikeln och sedan tror att det är fritt fram att skicka intima bilder har de inte läst texten, menar Wikström.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00