Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Mer regel än undantag att sena aborter beviljas

Nio av tio ansökningar om abort efter 18:e veckan beviljas av Social­styrelsen. Gäller det fosterskador godkänns i princip alla ansökningar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 maj 2011

Varje år kommer runt 400 ansökningar om tillstånd till abort efter vecka 18 till Socialstyrelsens rättsliga råd. 2009 gjordes 435 ansökningar, varav 392 beviljades. När det gällde fosterskador godkändes då 218 av 220 ansökningar.
– Praktiskt taget alla ansökningar på grund av foster­skador godkänns, konstaterar Marc Bygde­man.
Några riktlinjer för vilka skador som ska ses som tillräckligt allvarliga finns inte; det går inte att göra någon lista som drar en gräns för när ett foster är tillräckligt skadat för att man ska få abortera det, menar Marc Bygdeman. I stället är det föräldrarnas reaktion på skadan som är avgörande. Det behöver inte röra sig om någon livshotande skada eller allvarlig sjukdom.
– Om de känner sig oförmögna att ta hand om det skadade barnet, om de saknar resurser till det, då ges tillstånd till abort, förklarar Marc Bygdeman.
När det gäller sociala skäl ges tillstånd till abort i cirka åtta fall av tio. Inte heller där finns bestämda riktlinjer.
– Det görs en kuratorsutredning som beskriver kvinnans situation. Det kan handla om en kombination av orsaker, som missbruk, misshandel eller att mannen lämnat kvinnan ensam. Det kan handla om en flicka under 18 år som saknar bostad, är arbetslös eller saknar nätverk. Kvinnan kan ha försökt skydda sig mot graviditet men misslyckats. Det är exempel på faktorer som har betydelse, säger Marc Bygdeman.
Professor Bygdeman påpekar att i de få fall som kvinnor söker tillstånd för sen abort ofta har mycket starka skäl till det.
– När det har gått så lång tid är kvinnan så medveten om sin graviditet att det blir en större psykisk belastning att önska abort, och då krävs starka skäl för att man ska söka abort.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier