Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Mer ockult på Liseberg i Halloween – höjd åldersgräns

Två skräckhus får höjd åldersgräns och i ett område i parken vinner ondskan ”en förkrossande seger” mot det goda när Liseberg nu förbereder för Halloween.

Nyheter · Publicerad 10:00, 22 sep 2022

Just nu förbereder Liseberg årets Halloweensäsong, som startar den 7 oktober. Det gör man bland annat genom att bygga upp det nya skräckhuset ”7”, som ska utgå från de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

”Synden ligger i betraktarens öga och sju gånger kommer den upprepas”, skriver nöjesparken på sin hemsida.

Men till skillnad från övriga skräckhus på Liseberg under Halloween, som har elvaårsgräns, så får skräckhuset ”7” i stället 15-årsgräns.

– Det kommer att vara fysiskt nära och det kommer att vara obehagligt, säger Mårten Westlund, tillförordnad marknadschef på Liseberg, till Göteborgs-Posten.

Han beskriver skräckhuset som ”lite mer utmanade” än de som parken haft tidigare och som befunnit sig längre ifrån besökarnas personliga referensramar.

– Här blir skräcken mer personlig samtidigt som vi drar det till sina extremer, säger han.

För GP förklarar Mårten Westlund beslutet om åldersgränsen med att det behövs en viss mognad för att förstå vad de sju dödssynderna är och därmed förstå vad man är med om.

– Tanken är att du ska spegla dig själv i varje synd i varje rum, säger han till tidningen.

En annan ny satsning för året är Bio Skräck, där en skräckbiograf byggs upp för att visa ”högkvalitativ skräck av det kortare formatet”, som även den får 15-årsgräns.

Under Halloween på Liseberg byggs även flera skräckområden upp. Ett av områdena, ”Demonernas skugga”, beskrivs på Lisebergs hemsida med att kampen mellan ont och gott har utspelat sig ”och där ondskan vunnit en förkrossande seger”.

”De fallna änglarna gråter hjärtskärande i demonernas grepp och de förlorade själarnas hjärtskärande skrin drunknar i demonernas viskande väsningar som lovar dig allt ont”, skriver de vidare. Där är den rekommenderade åldersgränsen elva år.

Parken marknadsför också Halloweensatsningen på sin hemsida med ord som: ”I parkens mörkaste hörn har ren ondska tagit över. Ljuset har erövrats av mörkret och i viskningarna hörs ljudet av ren besatthet.”

Här blir skräcken mer personlig samtidigt som vi drar det till sina extremer.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier