Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

... men islamistvåldet fortsätter

I det kaos som uppstått i Egypten har kristna också blivit måltavlor för våldsdåd. Flera kristna rapporteras ha dödats och kyrkor och bostadshus har attackerats.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 jul 2013

Det är inte enbart jubel bland de kristna över den dramatiska händelseutvecklingen i Egypten. Även om det nu till stor del handlar om en kamp mellan militären och islamister, som uppmanar till nya stora protester efter att ett 50-tal anhängare till den avsatte presidenten Mursi sköts till döds tidigt på måndagen, har också de kristna på nytt drabbats under oroligheterna.
Muslimska präster och ledare för Muslimska brödraskapet har hårt kritiserat den koptiske påven Tawadros för hans stöd till militärens avsättande av president Mursi, och det kan ha lett till det ökade våldet mot kristna.

På lördagen sköts den koptiske prästen Mina Aboud Sharween till döds i i staden El Arish i Sinai av maskerade män. Gärningsmännen, som tros tillhöra Muslimska brödraskapet, kom på motorcykel och sköt ner den 39-prästen, uppger nättidningen Egypt Independent, skriver Christian Post.
Fyra koptiska män dödades och ett 30-tal skadades på fredagen i staden Luxor. Enligt statliga tidningen Al-Ahram attackerades de kristna efter att en muslimsk man dödats i ett bråk med kristna.
Flera bostadshus och affärer som tillhör kristna brändes ner rapporterar nyhetsbyrån Aina. Enligt Aina har hundratals kopter flytt området.

Flera kyrkor har också attackerats på olika platser i Egypten. Samma dag som Mursi avsattes sattes St. Georgs kyrka i Delga, cirka 20 mil söder om Kairo, i brand och två personer skadades, rapporterar brittiska The Independent. Enligt tidningen har en majoritet av de kristna i staden flytt och vågar inte återvända hem.
Sedan Muslimska brödraskapet kom till makten har tusentals unga kristna valt att lämna landet. Susan Dessouki, en 27-årig apotekare, säger till The Independent att hon också vill lämna landet.

– Jag tror inte att Muslimska brödraskapet kommer att försvinna. Jag tror att en del av dem kan bli ännu mer extrema för att de inte tror att det finns någon plats för dem i politiken... Jag har en bror och en syster i Kanada och jag vill åka till dem. Det finns tyvärr ingen framtid för kristna i Egypten.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier