Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Mejl avslöjar varför FHM var sena med coronaåtgärder

Vad var orsaken till att Sverige valde att inte vidta kraftfulla åtgärder när coronaviruset började spridas? Svaret i korthet är att Folkhälsomyndigheten (FHM) inte trodde att det skulle ge någon större effekt, skriver Expressen med hänvisning till mejlkonversationer från 2020 där Anders Tegnell deltagit.

Nyheter · Publicerad 12:00, 7 apr 2021

Det har gått ett drygt år sedan coronaviruset nådde Sverige och i dagsläget kopplas ungefär 13 500 dödsfall i landet till smittan. Med det ligger Sverige långt mycket högre än våra nordiska grannar.

Varför så är fallet har varit kraftigt omdebatterat och nu redovisar Expressen och journalisten Emanuel Karlsten utdrag ur mejlkonversationer som statsepidemiolog Anders Tegnell haft med experter i början av mars 2020, innan den allmänna smittspridningen.

Matematikprofessorn Tom Britton, expert på smittspridningsmodeller, försöker enligt tidningen i flera kontakter med Tegnell påpeka riskerna med att inte vidta några åtgärder.

Dagen innan Melodifestivalens final 2020 ska fylla Friends arena mejlar Britton till Tegnell och betonar att utbrottet i Italien inte är unikt.

”Sverige står oundvikligen på tur, men enkla åtgärder kan fördröja eller till och med minska skadan. Som att till exempel bara uppmana alla med symptom att stanna hemma. Tegnell svarar intresserat om smittspridningsmodellerna, men undviker att kommentera åtgärderna”, refererar Expressen mejlutbytet.

Britton önskar enkla åtgärder som att tvätta händer och undvika handskakning. Även flera andra tunga namn i Sverige och internationellt försöker påverka Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell att inte vänta med att agera.

Efter ett tag kommer försiktiga åtgärder, medan de nordiska grannländerna tar krafttag.

”När Sverige beslutar om förbud för samlingar med mer än 500 personer, beslutar Danmark att stänga ner hela samhället i två veckor”, skriver Expressen.

När Sverige uppmanar dem med milda symptom att stanna hemma, kräver Norge att alla medborgare som kan ska jobba hemifrån. Och när Sverige uppmanar gamla personer att självisolera sig och övriga att ”överväga” hemmajobb, förbereder Finland stängning av skolor och gränser.

Sveriges ovilja att införa restriktioner kan delvis förklaras med att FHM helt enkelt inte sett nyttan med sådana.

– Enligt de flesta genomgångar som gjorts av pandemier innan denna har så kallade icke medicinska åtgärder svag evidens och inte särskilt stora effekter. Vilket inte betyder att de trots allt kan ha betydelse – som till exempel handtvätt – om de används rätt, säger Anders Tegnell nu till Expressen.

Han instämmer även i påståendet att vi sannolikt generellt har en övertro på restriktioner som broms mot smittan.

Jan Albert, professor i smittskydd och mikrobiologi på Karolinska institutet, var en av dem som tidigt försökte påverka Tegnell att agera och säger till tidningen att myndigheten var saktfärdig.

– Folkhälsomyndigheten var sena på bollen och man hade kunnat köpa sig tid med tidigare åtgärder. Sedan när smittspridningen var på plats, då var det ett nytt läge igen.

Sverige står oundvikligen på tur, men enkla åtgärder kan fördröja eller till och med minska skadan. Som att till exempel bara uppmana alla med symptom att stanna hemma

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier