Samhälle

”Mein Kampf” stod uppställd på bibliotek i Malmö – väcker avsky

På Malmö stadsbiblioteks arabiska avdelning exponerades Hitlers manifest ”Mein Kampf”, något som lett till starka reaktioner.
På Malmö stadsbiblioteks arabiska avdelning exponerades Hitlers manifest ”Mein Kampf”, något som lett till starka reaktioner.

En arabisk översättning av Adolf Hitlers Mein Kampf har varit framställd på Malmö stadsbibliotek, rapporterar Bulletin. Avslöjandet har lett till starka reaktioner. Enligt biblioteket handlar det dock om att någon velat ”skapa uppmärksamhet”.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Bulletin har ett exemplar av Adolf Hitlers politiska manifest Mein Kampf översatt till arabiska varit framställd på en boksnurra vid bibliotekets arabiska avdelning. På sajtens bilder syns boken tydligt för de förbipasserande. 

Biblioteken i Malmö tillhandahåller enligt Bulletin Mein Kampf på svenska, engelska och arabiska, vilket är de tre största språken på stadens bibliotek. 

I Mein Kampf beskriver Adolf Hitler bland annat sitt djupa hat mot det judiska folket och den drivkraft som ledde Nazityskland att mörda sex miljoner judar. 

Det här är inte utbildning – det är ren hänsynslöshet

David Lega (KD)

Att Mein Kampf finns tillgänglig att låna på svenska bibliotek i syfte att upplysa om mekanismerna bakom Förintelsen är i sig ingen ovanlighet. Det som väckt reaktioner i detta fall är exponeringen av boken i en tid när antisemitismen exploderar i det svenska samhället och inte minst uttrycks av personer med bakgrund i Mellanöstern. 

Malmös stadsbibliotekarie Åsa Sandström uppger i en kommentar till Bulletin att det ”med största sannolikhet” är ”någon som vill skapa uppmärksamhet” som ställt boken på snurran, och att boken inte längre är framställd på detta sätt nu. 

En av många som reagerat på nyheten är Kristdemokraternas Europaparlamentariker David Lega. 

”Chockad och arg över att se ’Mein Kampf’ offentligt uppställd på arabiska på Malmös bibliotek. Med antisemitismen som eskalerar, efter attackerna den 7 oktober i Israel, och pro-Hamas-protester över hela Europa, är detta bortom oansvarigt. Utbildning är avgörande, men det här är inte utbildning – det är ren hänsynslöshet. En sådan dumhet undergräver vår kamp mot hat”, skriver han på X. 

Malmö stad har under många år haft återkommande och stora problem med antisemitism, bland annat spridd av ledande politiker. 

2021 hölls Malmöforumet för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i staden som en tydlig markering mot judehatet. Men inför forumet täcktes flera böcker med judiskt tema, som ställts fram i Malmö stadsarkivs skyltfönster, över med en filt på grund av ”oro för skadegörelse”. Efter kritik togs filten dock bort.

Hatet mot judar i Malmö har nu ökat i styrka på nytt, efter att kriget mellan terrorgruppen Hamas och Israel inleddes. Bland annat trakasseras judiska ungdomar genom heilande och klotter på stadens skolor, rapporterar SVT Skåne.

Powered by Labrador CMS