Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

”Medveten islamistisk strategi att alliera sig med kyrkor”

Såväl politiska partier som Svenska kyrkan har infiltrerats av islamister med det långsiktiga målet att bygga ett samhälle präglat av deras syn på islam. Det menar Sameh Egyptson, forskare och författare till boken Holy white lies om Muslimska brödraskapets strategi och teologi. – För Brödraskapet helgar ändamålen medlen, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 mar 2019

– Det finns en övertro hos vissa vänsterteologer att man genom dialog kan påverka islamister och skapa en islamvänster som man kan alliera sig med för en gemensam kamp mot högern.

Så förklarar Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer vid Lunds universitet, att företrädare för politisk islam fått inträde i Svenska kyrkan och andra kristna sammanhang.

Enligt Egyptson är orsaken till islamismens insteg i kristna miljö­er en naivitet från vissa teologer. Men han säger också:

– På islamisternas sida finns det en medveten strategi att man ska alliera sig med kristna kyrkor för att försvara den konservativa familjepolitiken och hindra sekulariseringen.    

Sameh Egyptson skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel i Kyrkans tidning som avslutades: 

”För att finna vägen till en hållbar och trovärdig religionsdialog, måste vi inse att Svenska kyrkan har gått i fundamentalisternas fälla”.

I en replik från företrädare för Svenska kyrkan anklagas Egyptson för såväl islamofobi som konspirationsteorier. De menar att kyrkan samverkar med muslimer av olika riktningar men medger att religionsdialog innebär att man kan ”bli utnyttjad”. 

”Vi gör det medvetna om risken att någon gång befinna sig i samma rum som någon med radikalt andra åsikter än oss. Men sist och slutligen tänker vi att det nästan alltid är bättre att samtala än att inte samtala, bättre att samarbeta än att inte samarbeta”, skriver bland andra Helene Egnell och Sofia Nordin, stiftsadjunkter vid Centrum för religionsdialog i Stockholms stift.

Egyptson tycker att problematiken ligger i just det som tas upp av de svenskkyrkliga debattörerna, nämligen oviljan att urskilja de grupperingar man inte bör ge legitimitet.

”Min förhoppning är att Svenska kyrkans teologer inte ska vara delaktiga i att göda stereotyper genom att framhäva IFiS (Islamiska förbundet, red anm)”, skriver han i sin slutreplik.

Han avfärdar anklagelser om islamofobi och poängterar att det handlar just om att majoriteten av muslimer inte ska bli representerade av islamister.

– Svenska kyrkan ska sluta fungera som språngbräda för islamister i maktspelet och marknadsföra dem som representanter för muslimer. Dessa islamister representerar endast sig själva, säger han.

Min förhoppning är att Svenska kyrkans teologer inte ska vara delaktiga i att göda stereotyper genom att framhäva IFiS.

Egyptson om...

... reaktionerna på sina texter

Jag har inte fått någon reaktion alls från svenska partier trots att jag skickat min bok till samtliga partiledare. 

De kristna organen reagerar väldigt arrogant och driver en konsekvens-etisk utgångspunkt, att jag spär på islamofobin. 

... muslimska brödraskapet

En skillnad i teologi mellan islamister i Muslimska brödraskapet och många andra muslimer är det Egyptson kallar konsekvensetik.

”Vanliga muslimer” följer princip­etik. När man möter religiösa människor utgår man ifrån att de inte bryter mot primära religiösa principer. Det gäller dock inte Muslimska brödraskapet, som anser att man ska tänka på konsekvenser före principer, det vill säga ändamålet helgar medlen.

I Egypten finns ett känt slagord som användes av miljontals människor som ingick i protesterna mot deras styre efter den arabiska våren. Slagordet säger: ”Bröderna är lögnare”. 

... islamism i svensk politik

Partierna bör framhäva den ideologiska värdegrund de har och sluta med identitetspolitik som bara leder till att stärka klaner och sekterism. Partierna ska välja sina aktörer efter aktivitet och tillit – inte efter hudfärg, bakgrund eller religiös tillhörighet. 

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...