Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

”Medveten islamistisk strategi att alliera sig med kyrkor”

Såväl politiska partier som Svenska kyrkan har infiltrerats av islamister med det långsiktiga målet att bygga ett samhälle präglat av deras syn på islam. Det menar Sameh Egyptson, forskare och författare till boken Holy white lies om Muslimska brödraskapets strategi och teologi. – För Brödraskapet helgar ändamålen medlen, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 mar 2019

– Det finns en övertro hos vissa vänsterteologer att man genom dialog kan påverka islamister och skapa en islamvänster som man kan alliera sig med för en gemensam kamp mot högern.

Så förklarar Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer vid Lunds universitet, att företrädare för politisk islam fått inträde i Svenska kyrkan och andra kristna sammanhang.

Enligt Egyptson är orsaken till islamismens insteg i kristna miljö­er en naivitet från vissa teologer. Men han säger också:

– På islamisternas sida finns det en medveten strategi att man ska alliera sig med kristna kyrkor för att försvara den konservativa familjepolitiken och hindra sekulariseringen.    

Sameh Egyptson skrev nyligen en uppmärksammad debattartikel i Kyrkans tidning som avslutades: 

”För att finna vägen till en hållbar och trovärdig religionsdialog, måste vi inse att Svenska kyrkan har gått i fundamentalisternas fälla”.

I en replik från företrädare för Svenska kyrkan anklagas Egyptson för såväl islamofobi som konspirationsteorier. De menar att kyrkan samverkar med muslimer av olika riktningar men medger att religionsdialog innebär att man kan ”bli utnyttjad”. 

”Vi gör det medvetna om risken att någon gång befinna sig i samma rum som någon med radikalt andra åsikter än oss. Men sist och slutligen tänker vi att det nästan alltid är bättre att samtala än att inte samtala, bättre att samarbeta än att inte samarbeta”, skriver bland andra Helene Egnell och Sofia Nordin, stiftsadjunkter vid Centrum för religionsdialog i Stockholms stift.

Egyptson tycker att problematiken ligger i just det som tas upp av de svenskkyrkliga debattörerna, nämligen oviljan att urskilja de grupperingar man inte bör ge legitimitet.

”Min förhoppning är att Svenska kyrkans teologer inte ska vara delaktiga i att göda stereotyper genom att framhäva IFiS (Islamiska förbundet, red anm)”, skriver han i sin slutreplik.

Han avfärdar anklagelser om islamofobi och poängterar att det handlar just om att majoriteten av muslimer inte ska bli representerade av islamister.

– Svenska kyrkan ska sluta fungera som språngbräda för islamister i maktspelet och marknadsföra dem som representanter för muslimer. Dessa islamister representerar endast sig själva, säger han.

Min förhoppning är att Svenska kyrkans teologer inte ska vara delaktiga i att göda stereotyper genom att framhäva IFiS.

Egyptson om...

... reaktionerna på sina texter

Jag har inte fått någon reaktion alls från svenska partier trots att jag skickat min bok till samtliga partiledare. 

De kristna organen reagerar väldigt arrogant och driver en konsekvens-etisk utgångspunkt, att jag spär på islamofobin. 

... muslimska brödraskapet

En skillnad i teologi mellan islamister i Muslimska brödraskapet och många andra muslimer är det Egyptson kallar konsekvensetik.

”Vanliga muslimer” följer princip­etik. När man möter religiösa människor utgår man ifrån att de inte bryter mot primära religiösa principer. Det gäller dock inte Muslimska brödraskapet, som anser att man ska tänka på konsekvenser före principer, det vill säga ändamålet helgar medlen.

I Egypten finns ett känt slagord som användes av miljontals människor som ingick i protesterna mot deras styre efter den arabiska våren. Slagordet säger: ”Bröderna är lögnare”. 

... islamism i svensk politik

Partierna bör framhäva den ideologiska värdegrund de har och sluta med identitetspolitik som bara leder till att stärka klaner och sekterism. Partierna ska välja sina aktörer efter aktivitet och tillit – inte efter hudfärg, bakgrund eller religiös tillhörighet. 

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier