Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Några medier har rannsakat sig själva efter rapporteringen kring Trumps påstådda rysskopplingar. Foto: Tony Hicks/AP/TT

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska anklagelserna mot Trump. Det säger SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman.

– Även många liberaler är väldigt skeptiska, känner sig vilseledda, säger hon i Medierna i P1.

Nyheter · Publicerad 10:50, 9 dec 2021

En rad framstående medier, som New York Times, CNN och Washington Post, har fått omvärdera sin publicering kring Steele-dossiern, och har också publicerat texter där man gjort upp med sin egen rapportering.

Det här fick Donald Trump att kräva att det Pulitzer-pris som Washington Post och New York Times fick för sina bevakningar av Trumps påstådda Rysslandskopplingar borde tas tillbaka. Inga av de artiklar som ändrats eller tagits bort ingick dock i den rapportering som låg bakom Washington Posts utmärkelse, noterar brittiska Daily Mail.

När SR-programmet Medierna nyligen tog upp frågan, konstaterade Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman att avslöjandena i utredningen fått ”förvånansvärt lite uppmärksamhet i förhållande till de uppgifter som nu framkommit”.

– Förutom Washington Post så har det varit andra som kanske inte har ett så stort intresse av att visa att de gjort fel och förlitat sig på väldigt svaga källor. De har inte så stort intresse av att fronta den här storyn just nu, sade hon i Medierna.

Samtidigt menar hon att rapporteringen kring Steele-dossiern bidragit till att öka misstänksamheten gentemot de större medieföretagen.

– Det är inte längre bara Trump­anhängare  som är kritiska mot etablerade medier, utan även många liberaler är väldigt skeptiska, känner sig vilseledda, funderar på huruvida man kan lita på sin morgontidning, sade Malin Ekman.

En fråga som diskuterats är hur mycket underrättelsetjänsterna påverkats av dossierna när de gjorde sina andra utredningar av Trump-kampanjens koppling till Ryssland.

”Målet var att förse FBI med en slags oppositionsrelaterad research maskerad som 'underrättelseinformation', och det fungerade. [Hillary] Clinton förlorade valet, men Rysslandshistorien saboterade för den inkommande presidenten genom ändlösa mediaattacker och en särskild utredning”, skriver Wall Street Journal i en ledare.

​Det är inte längre bara Trumpanhängare  som är kritiska mot etablerade medier, utan även många liberaler är väldigt skeptiska ...

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10