Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

USA har enligt flera medier med dansk hjälp spionerat på svenska politiker. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medier: USA spionerade på svenska toppolitiker

USA har med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker, rapporterar flera medier i ett gemensamt avslöjande.

Utredningen har analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Nyheter · Publicerad 15:35, 31 maj 2021

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp lyckats spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän, skriver SVT, som publicerar avslöjandet tillsammans med danska, norska, tyska och franska medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom danska underrättelsetjänsten Forsvarets Etterrettningstjenste (FE). Avslöjandet bygger på information från nio olika källor med tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

– Det är naturligtvis allvarligt. Vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Utrikesminister Ann Linde säger att regeringens första prioritet är att få klarhet i vad som har inträffat.

”Försvarsministern och jag har en fortlöpande kontakt om frågan, som naturligtvis också har viktiga utrikespolitiska dimensioner”, säger Linde i en skriftlig kommentar.

Inga namn på svenska politiker eller tjänstemän har avslöjats, men USA har bland annat spionerat på Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar Danmarks Radio, som lett granskningen.

NSA har utnyttjat ett samarbete med FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland, skriver DR vidare. Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och stridsflygplanstillverkaren Saab, men enligt de nya uppgifterna var spionaget långt mer omfattande.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier