Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen och debattör i religionsfrågor menar på Facebook att det är svårt att undvika att hysa en beundran för Amy Coney Barrett.
Detta eftersom hon får utstå både medias och politikers kritik och smutskastning bland annat på grund av sin tro.
”Hennes karismatiska katolska gemenskap har redan beskrivits som en sekt”, påpekar han.
SVT:s kommentator Stefan Åsberg beskriver henne som den kristna högerns drömkandidat, Björn af Kleen på Dagens Nyheter skriver att Ruth Bader Ginsburg, som Barrett ersätter, ”var en liberal legend, en av USA:s mest beundrade feminister. Nu ersätts hon med en antites…”
Han försöker beskriva att hon är en karismatisk katolik med orden:
”Hon tillhör en liten katolsk församling som anammat den amerikanska pingströrelsens uttryck med tungomålstal och handpåläggning”.
När svenska nyhetstjänsten Omni sammanfattar rapporteringen kring Amy Coney Barrett menar de att trots att hon lämnat vissa garantier i abortfrågan så kan hon komma att svika dessa, på grund av sin tro.
De allvarliga anklagelserna paras med ifrågasättanden om att hon skulle låta sina övertygelser styra synen på juridiken.
I amerikanska medier finns på samma sätt åtskilliga exempel på hur medier ifrågasatt Amy Coney Barrett utifrån hennes tro och personliga värderingar.
”Debatten kring Barrett som person illustrerar att båda de politiska sidorna har intresse av en viss ideologisk lutning i Högsta domstolen”, påpekar Jacob Rudenstrand.
Det finns skäl att anta att Ruth Bader Ginsburg var en minst lika ideologiskt driven person som Trumps eventuella utnämning är. Beskrivningarna mellan dessa i mediebevakningen skiljer sig dock åt på ett markant sätt.