Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

Mediebild av lastbils-protest ifrågasätts

Tusentals lastbilschaufförer och andra människor har under några dagar demonstrerat mot vaccinpass i Kanadas huvudstad Ottawa. Flera medier och landets premiärminister hävdar att demonstrationen urartat, andra röster menar att endast ett fåtal personer misskött sig.

Nyheter · Publicerad 11:00, 3 feb 2022

I fredagens tidning berättade Världen idag om lastbilskonvojen som körde genom stora delar av Kanada i syfte att protestera mot att kanadensiska lastbilschaufförer utan giltigt vaccinpass tvingas sitta i karantän vid återkomsten till landet.

Väl framme i huvudstaden Ottawa fick lastbilschaufförerna sällskap av tusentals andra människor som framförde krav på att restriktioner och vaccinkrav måste upphöra samt att premiärminister Justin Trudeau ska avgå.

Trudeau, som nyligen själv bekräftats smittad av covid-19, fördömer protesterna.

– Kanadensare chockas och upprörs av vissa människors beteende i vår huvudstad, säger premiärministern enligt TT.

Bilder på sociala medier visar hur några av de tusentals demonstranterna bär flaggor med hakkors och medier rapporterar om oroligheter. Tucker Carlson, känd kommentator på Fox News, menar dock att bilden av en urartad demonstration är felaktig. Carlson anser att Justin Trudeau drar alla över en kam i stället för att tala om ett fåtal extrema kriminella som be­blandat sig med fredligt folk.

USA:s förre president Donald Trump hyllar lastbilskonvojen.

– Ni har väl läst om de kanadensiska lastbilsförarna, som gör motstånd mot dessa olagliga restriktioner. Vi vill att dessa fantastiska kanadensiska lastbilsförare ska veta att vi står bakom dem till hundra procent, säger Trump i ett tal.

Teslagrundaren Elon Musk hör till dem som stödjer de kanadensiska lastbilschaufförerna och han varnar för ett tilltagande kontrollsamhälle i spåren av vaccinpass.

”Om du skrämmer upp folk tillräckligt mycket kommer de kräva att deras friheter tas bort. Detta är vägen till tyranni”, skriver Musk på Twitter.

Oppositionspolitikern Candice Bergen berättar att hon mött ”goda, patriotiska och fredsälskande demonstranter” och uppmanar premiärminstern att lyssna till vad de har att säga, uppger Toronto Star.

Även Tucker Carlson kritiserar faktumet att premiärministern flydde fältet i stället för att lyssna till demonstranterna.

– Han dök upp i en videokonferens från sin lya för att förklara att kanadensiska medborgare som inte håller med honom i själva verket angriper demokratin, säger Carlson i Fox News.

Den konservativa parlamentsledamoten Michael Cooper, som deltog i manifestationen, är också kritisk till premiärministerns sätt att vända fokus från demonstranternas budskap. Även om det fanns några få extremister så representerar de inte den stora folkmassan, framhåller Cooper.

”Han eller hon representerar inte de tusentals fredliga demonstranter som viftade med kanadensiska flaggor och agerade ansvarsfullt. Jag står med dem och kommer att fortsätta kämpa med dem”, skriver han på Twitter.

Om du skrämmer upp folk tillräckligt mycket kommer de kräva att deras friheter tas bort.

Kanye West hyllade Hitler – portas från Twitter

Twitter. Den amerikanske rapparen Kanye West portas från Twitter. Dessutom stoppas hans köp av den... fredag 2/12 18:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Svenska försvaret utsattes för it-attack

Brott. Försvarsmaktens webbplats utsattes under torsdagen för en överbelastningsattack. Attacken gjorde... fredag 2/12 17:00

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10