Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Mattias Irving kallar foster för "cellklumpar"

Mattias Irving ordförande för Kristna studentrörelsen i Stockholm, KRISS, kallar i en debattartikel på torsdagen i Helle Kleins tankesmedja Seglora foster för "cellklumpar".

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 apr 2011

– Det är viktigt att göra en distinktion mellan vad som kan kallas för en människa och vad som inte kan kallas för en människa. Tänk dig en tavla. Har man en bara en massa färger på en duk, så är det inte en tavla. På samma sätt kan man inte säga att en cellklump är en människa än.

Men en "cellklump" med händer och fötter?
– Den är en potential till en människa, precis som färgen är det kan bli till en tavla, men som inte är det än. Det är inte en solklar gränsdragning, men det är inte värt att debattera. Debatten har sett ut likadan i alla år. Det är ett upprepande av gamla ståndpunkter. Frågan är komplex men den görs väldigt enkel i de borgliga lägren.

Mattias Irving skriver att den abortfrågan som debatterats i Dagens nyheter de senaste två veckorna av bland annat forskarna Nicolas Espinoza och Martin Peterson, är en "pseudodebatter som skadar kristendomens anseende i samhället".
– Jag menar att DN-debatten Espinoza och Peterson väcker en fråga som kanske inte så fruktbar för samhällsdebatten. Vi har en lagstiftning som sätter en gräns för hur abort ska se ut. Deras inlägg väcker många andra reaktionära krafter till liv.

Vad är problemet att dessa krafter väcks till liv?
– Det är inget problem men det är en väldigt fastlåst debatt, vilken man kan se i exempelvis USA. Det var väldigt förutsägbart att samma saker skulle dyka upp i den svenska debatten också.

Hur ser du på den alltmer populära trenden där människor med Downs syndrom medverkar i media, samtidigt som samhället går mot ett mer utsorterande synsätt fritt från Downs syndrom-personer?
- Jag vet precis vad du menar. Jag har tänkt mycket på det själv. Jag har ett fysisikt handikapp. Det är mycket möjligt att mina föräldrar hade valt att abortera mig om de hade gjort en fosterundersökning.

Hur känns det att kanske blivit utsorterad?
- Det är något som jag själv måste relatera till i mitt eget liv. Men jag tycker att det behövs en väldigt stark manifestering av personer med Downs syndrom som slår fast att de är personer. Vi har en platt bild av hur det är att ha barn med Downs syndrom, så det framkallar nog att många gör abort. Det är fel att det finns olika typer av människor som inte är önskvärda, men det viktiga är att se att det finns situationer där man ska kunna planera sitt liv så man kan veta att man kan vara en bra förälder.

Claphaminstitutets ordförande Stefan Swärd som nyligen debatterat abortfrågan i DN avfärdar cellklumpsargumentationen.
- Det verkar råda intellektuellt kaos på den tankesmedja han representerar, säger han till Världen idag.
- Mattias Irving skulle ju testa att säga cellklump till en gravid kvinna som längtar efter ett barn. Han har ju uppenbarligen ingen som helst erfarenhet av föräldraskap. Han måste leva på en annan planet än alla normala föräldrar, säger han.

Stefan Swärd skakar även på huvudet över Mattias Irvings kommentar att abortdebatten skulle vara en pseudodiskussion.
- DN-debatten som varit visar att det är frågor som berör många kategorier av människor. Beslut om fri abort 1974 var en av de mest kontroversiella och genomdiskuterade beslut man tagit i svensk riksdag. Hur människor berörs av frågorna försvinner inte bara, utan det finns ett stort behov av att tala om abort, säger han.

Tror du man är rädd för "upprepande av gamla ståndpunkter"?
- Det är märkligt att man inte klarar av att diskutera fakta. Jag har svårt att begripa vad i problemet består med en rak och öppen debatt. Den enda förklaringen jag ser är att det är någon sorts rädsla över att ta i svåra frågor. I stället sopar man abortfrågorna under mattan.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vad finns det att omvända sig ifrån?

Ledare Är coronakrisen ett tillfälle för omvändelse? Ett antal röster från svensk och internationell... tisdag 2/6 00:00

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Floridapoliser knäböjde med demonstranter

USA. I bjärt kontrast till våldet bland protestanterna runt om i USA, förenades poliser och... måndag 1/6 17:01

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...