Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Mats Löfving utreds om Staafs vapen

Polischefen Mats Löfving gav Linda Staaf, dåvarande underrättelsechefen vid Noa, tjänstevapen trots att flera instanser inom polisen sagt nej. Nu utreder åklagare om beslutet var brottsligt.

Nyheter · Publicerad 10:00, 27 jan 2023

Världen idag har i flera artiklar berättat om den härva som uppdagats i toppskiktet inom svensk polis. Det handlar om att Linda Staaf, som fick en tjänst som underrättelsechef för Nationella operativa avdelningen (Noa), har haft en privat relation med polischefen Mats Löfving, som var den som anställde henne.

Världen idag har även berättat att det är oklart ifall Linda Staaf de facto är polis och att det är tveksamt ifall hon hade rätt att bära tjänstevapen.

Sedan tidigare pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef av Löfving 2015.

Nu bekräftar vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande att frågan om tjänstevapnet också är föremål för en förundersökning.

– Jag kan bekräfta att jag den 22 december 2022 också beslutade att inleda förundersökning om det tjänstevapen som ska ha tilldelats en polischef vid polisens nationella operativa avdelning. Brottsrubriceringen är tjänstefel. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott, säger Åsbäck i pressmeddelandet.

Löfving tilldelade Staaf tjänstevapen 2020, en Sig Sauer-pistol, trots att två instanser inom polisen, utbildningsenheten och en ställföreträdande kanslichef vid Noa sagt nej. De hänvisade till att Staaf inte fått all nödvändig utbildning för att bära vapen i tjänsten.

I december avslöjade Expressen att Löfving polisanmälts två gånger för bland annat grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande och misshandel. Båda anmälningarna, där Linda Staaf pekats ut som brottsoffret, lades dock ned nästan omgående. Staaf gjorde själv inte anmälningarna och anser inte heller att hon utsatts för brott.

Den 12 december omplacerades Löfving från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm.

Rikspolischefen Anders Thornberg valde senare att tillsätta en särskild utredare, med syfte att göra en ”fullständig genomlysning” av Polismyndighetens agerande. Kritiker har dock frågat sig ifall denne utredare är opartisk eftersom han utvalts av Thornberg själv.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00