Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Ifall det blir krig eller stor kris i Sverige är det inte säkert att svenskarna kommer kunna ha mat på bordet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mataffärer inte rustade för höjd beredskap

För att svenskar ska kunna ha mat på bordet även under en eventuell kris eller krig, krävs det bland annat att livsmedelsbutikerna har en höjd beredskap. Något branschen i stort inte är förberedd på, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nyheter · Publicerad 13:00, 14 mar 2023

Mårten Tenne, handlare i Nyköping och ordförande för Livsmedelshandlarna, säger till radion att det första att tänka på är energi – om butiken har ett batteri eller någon form av dieselaggregat för att kunna hålla kylar och frysar i gång.

– Det är relativt ovanligt, för det är stora investeringar.

Men butiker i stort saknar även varulager, och varor som mjölk och frukt omsätts dagligen.

– Lagren är på vägen, och funkar inte vägen – alltså transporten och logistiken – då gäller att det finns en plan för vilka butiker som ska få vilka varor. Och vilka varor är det som vi verkligen behöver bunkra för att klara överlevnad? säger Mårten Tenne till Ekot.

Enligt Sveriges Radio pågår just nu en utredning om en ny livsmedelsberedskap där det bland annat ses över om de går att öka robustheten hos vissa butiker. Bland annat sneglar man på Finland där vissa butiker har avtal med staten om att vara beredskapsbutiker. I praktiken innebär det att dessa butiker vid händelse av krig inom tre dygn ska få säkra leveranser av de viktigaste varorna.

Sommaren 2021 blev det tydligt hur sårbara svenska livsmedelsbutiker är: När butikskedjan Coop drabbades av en it-attack mot kassasystemet stängdes de flesta butikerna helt och hållet. Detta eftersom butikerna uppgav att de inte kunde ta betalt av sina kunder.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10